26-04-2022 — 

Dit jaar is er ter ere van de zogenoemde Algemene Gelegenheid aan 16 Schiedammers een Koninklijke onderscheiding toegekend. De burgemeester van Schiedam, de heer Cor Lamers, reikte aan 14 van hen op dinsdag 26 april de onderscheiding uit. Twee Schiedammers konden niet aanwezig zijn en ontvangen het ‘lintje’ op een later moment. 

•    13 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
•    2 personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
•    1 persoon is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Op 24 maart reikte de burgemeester al Koninklijke onderscheidingen uit aan de heren Mostert en Kuin bij hun vertrek uit de gemeenteraad. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun meer dan 12 jaar durende raadslidmaatschap. Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau maar zijn niet in de aantallen van de Algemene Gelegenheid meegeteld.

foto: Jan van der Ploeg

Benoemingen (op alfabetische volgorde)


De heer Van Aaken (Teun)

De heer Van Aaken is al sinds 1986 nauw betrokken bij Excelsior ’20. In de sportwereld is deze Schiedamse omnivereniging een bekende naam en het is een van de grootste verenigingen van de stad. 
Decorandus heeft tal van functies bekleed, van bardienstmedewerker tot Prins Carnaval. Ook heel belangrijk was zijn lidmaatschap van het bestuur. Momenteel houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met onderhoudswerkzaamheden op het terrein. Die jarenlange trouwe inzet en voorbeeldfunctie voor andere vrijwilligers werd binnen de vereniging eerder al beloond met de titel ‘Lid van verdienste’.

De heer Van Aaken wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Mevrouw Van Huisstede (Janet)

Mevrouw Van Huisstede zet zich al vele jaren in voor de maatschappij. Dit doet zij op diverse vlakken. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat mevrouw Van Huisstede iemand is met een groot hart voor Schiedam. Zij zet zich in voor de promotie van de stad. Zij voelt zich bij tal van onderwerpen en activiteiten in de stad betrokken en altijd met een positieve inslag. Zij heeft een goede kijk op initiatieven in de stad en zet zich voor vele daarvan ook in.

Dat begon al in 1996, toen zij zich inzette om een afgebrande molen in Schiedam te herstellen. Die stadsbrede blik komt ook tot uiting in haar deelname aan de Rotaryclub De Veste, waarmee zij diverse goede doelen steunt. Haar maatschappelijke kracht blijkt onder andere uit haar inzet tot het oprichten van een hospice in deze regio. Mevrouw Van Huisstede zet(te) zich daarnaast op diverse manieren in voor Schiedam en zijn inwoners. Of het nu om culturele initiatieven gaat (SuikerZoet Filmfestival, theatergezelschap De Stokerij) of activiteiten voor kinderen in de zomervakantie (Kids Bouwdorp), decoranda maakt zich er altijd hard voor.

Mevrouw Van Huisstede wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Van Elswijk (Aad)

De heer Van Elswijk zet zich al sinds 1990 vele uren per week onbezoldigd én bijzonder toegewijd in voor de St Mary's Anglican Episcopal Church Rotterdam Delfshaven.

Hij houdt zich bezig met een uiteenlopend palet van activiteiten en heeft daardoor ook echt een aantal compleet verschillende functies binnen deze kerkgemeenschap vervuld. Zo heeft hij al meer dan 20 jaar verschillende (bestuurs)functies bekleed (van klusjesman tot kerkvoogd).
Op dit moment vervult decorandus de belangrijke bestuursfunctie van Internationale vertegenwoordiger van St. Mary's Church bij de Aartsdeken van Nederland van de Anglicaanse Kerk.

Zijn deskundigheid als juridisch adviseur wordt veelvuldig ingeroepen door de (internationale) leden van de kerk. Als vertegenwoordiger van St. Mary's Church in het bestuur van Mission to Seafarers zet hij zich in voor het ontvangen van zeelieden van in de haven gelegen schepen. Tevens zet de heer Van Elswijk zich sinds 2014 op vrijwillige basis in als fondsenwerver voor een ontwikkelingsproject in Kenia. Zijn fondsenwerving zorgt ervoor dat de kinderen op de school in Nakuru (Kenia) betere voeding krijgen en hierdoor meer profijt hebben van het geboden onderwijs. 

De heer Van Elswijk wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Franken (Aad)

De heer Franken is al tientallen jaren vrijwilliger in diverse functies op verschillende terreinen. Zo is hij in 1990 begonnen als vrijwilliger bij de Buddy-vereniging Rotterdam. Daar heeft hij jarenlang ernstig zieke mensen en hun families ondersteund. Soortgelijke activiteiten heeft hij ook geruime tijd met veel inzet en compassie verricht voor Hospice de Vier Vogels.

In diezelfde periode is hij begonnen met zijn vrijwilligerswerk bij Stichting de Schiedamse Molens, waar hij zich tot op de dag van vandaag nog steeds enthousiast voor inzet. 

Tenslotte is decorandus ruim 15 jaar vrijwilliger bij de RK parochie in Schiedam, Geloofsgemeenschap de Goede Herder, waar hij de huisbezoeken verzorgt, de kerkbladen ronddeelt in de stad en als Lector de lezingen in de kerk verzorgt. Ook is hij betrokken bij acties van de algemene kerkbijdrage.

De heer Franken wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer El Gharnatï (Mohamed)

De heer El Gharnatï zet zich al vele jaren vrijwillig in voor onder meer de multiculturele gemeenschap van Schiedam. Zo is hij ruim 20 jaar verbonden aan de Marokkaanse Islamitische Vereniging. Hier is hij ‘all-round’ inzetbaar. Hij helpt met koken, maakt schoon en is ook aanspreekpunt van diverse inwoners. Hij helpt ouderen met het invullen van lastige formulieren of helpt hen die slecht ter been zijn met het vervoer. 

Dat decorandus zeer betrokken blijkt ook uit zijn inzet bij Wijk- en Buurtcentrum Dreesplein. Hij doet deels het beheer van het buurthuis en is bij nood dag en nacht bereikbaar. 

Bij de Stichting Multicultureel Schiedam, eveneens actief in de wijk Nieuwland, ondersteunt decorandus als coördinerend vrijwilliger de activiteiten van deze stichting. Ook hier is hij ‘multi-inzetbaar’ waardoor hij diverse klussen voor zijn rekening kan nemen.

Zijn goede werk zet hij ook voort bij de Voedselbank. Hiervoor is hij vaste chauffeur zodat mensen die het financieel moeilijk hebben toch een pakket met eten kunnen ontvangen.

De heer El Gharnatï wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Mevrouw Hoekman (Ria)

Mevrouw Hoekman zet zich vele decennia lang naast haar full-time baan onder andere als mantelzorger in. Zij stond en staat een buurman en familieleden bij. Van koken tot het naaien van kleding en van extra schoonmaken tot het regelen van de administratie. Zij doet het vol overgave, ondanks de fysieke en emotionele belasting.
Ze zet zich ook in voor de Hervormde gemeente Delfshaven. Dit doet zij naast haar al drukke (vrijwillige) schema. 

Mevrouw Hoekman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Mevrouw Holmer (Bep) – niet aanwezig bij de Algemene Gelegenheid

Mevrouw Holmer heeft nadrukkelijk bijgedragen aan De Teerstoof. De Teerstoof was vele jaren lang een begrip in de theaterwereld en Schiedam. Mevrouw Holmer was onbezoldigd zeer betrokken bij de gang van zaken. Zij fungeerde als ‘theatermoeder’ voor heel veel artiesten. Veel later zeer bekende artiesten zijn ooit begonnen in De Teerstoof. 

Ook zorgde decoranda voor haar broer die het syndroom van Down had. Haar broer woonde bij haar en haar man en werd door haar verzorgd. Zij betrok hem bij veel zaken waardoor hij een goed leven kon hebben.

Eveneens bijzonder is de inzet van mevrouw Holmer voor de Stichting Stolpersteine Schiedam. Deze stichting zorgt voor het leggen van ‘struikelstenen’ voor het huis van tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Schiedam weggevoerde Joden. 

Mevrouw Holmer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Karaaslan (Şeref)

De heer Karaaslan zet zich ruim in voor de maatschappij. Zo is hij bij zorginstelling Aafje al ruim 17 jaar actief. Bij de zorginstelling helpt hij niet alleen de bewoners, maar zorgt hij ook voor kennis over het belang van maatschappelijke inzet bij stagiaires.

Zijn inzet voor duurzaamheid is typerend. Hij sloot zich aan bij de lokale imkers van Antep. En op begraafplaats en crematorium Beukenhof is mede door de inzet van de heer Karaaslan een bloeiende bijenstal ontwikkeld met wel 12 bijenkorven. Bijen vormen een essentiële schakel in ons ecosysteem. De heer Karaaslan is een essentiële schakel (geweest) in het realiseren en in stand houden van dit prachtige initiatief.

Naast dit alles zet decorandus zich vooral ook in voor de Stichting Muradiye, een religieuze organisatie die de eerste grote moskee in Schiedam heeft gerealiseerd. 
De heer Karaaslan zet zich hiervoor op diverse manieren in. Hij was/is bestuurder bij de moskee en vrijwilliger. Mede dankzij zijn inzet kan de moskee goed functioneren. 

Daarnaast zorgt hij voor verbinding met de wijk en de stad door informatiebijeenkomsten en buurtfeesten te organiseren en deel te nemen aan het overleg van de burgemeester met de Schiedamse religieuze organisaties.

De heer Karaaslan wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Koçak (Celal Abbas)

De heer Koçak is al sinds de oprichting van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond (ACCR) actief als vrijwilliger. Het ACCR is de centrale locatie voor alle Alevieten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Niet alleen de Alevieten in Schiedam, maar in de hele regio Rijnmond hebben derhalve profijt van het ACCR, mede dankzij de grote inzet van de heer Koçak. Vanuit verschillende soorten (ondersteunende) commissies heeft hij het ACCR doen en zien groeien. Zo was/is hij lid van Raad van bestuur, de Geloofsraad, de Raad van Discipline, en de Raad van Toezicht. Ook is hij conciërge geweest.

De heer Koçak wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Mevrouw Kruijsifix-van Dommelen (Janna)

Mevrouw Kruijsifix-van Dommelen was actief als vrijwilliger in de zorg voor de Argos-groep bij zorginstelling DrieMaasStede. In 2020 was zij al ruim 29 jaar actief.

Door de coronapandemie en haar kwetsbare leeftijd heeft zij haar activiteiten nu alsnog moeten neerleggen, maar voor haar trouwe inzet bij DrieMaasStede wordt zij alom geprezen. Maar liefst 5 dagdelen per week was decoranda actief. Dankzij haar konden activiteiten die niet standaard bij de zorg horen toch doorgaan. Daarmee zorgde zij voor ontspanning van de bewoners, die even hun gedachten konden verzetten. Bijvoorbeeld via een bingo.

Mevrouw Kruijsifix-van Dommelen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Van de Linde (Hans)

De heer Van de Linde zet zich al decennia vrijwillig in voor de samenleving. 
In 1977 is hij begonnen als vrijwilliger bij Stichting Open Huis. Die stichting bestaat niet meer, maar vormde wel de basis voor het nog altijd succesvolle seniorenwelzijn in Schiedam. Enige jaren later werd hij ook penningmeester van Scouting Tono. Zijn financiële kennis helpt ook bij zijn vrijwillige inzet bij Sportclub Neptunus. Het Rotterdamse Neptunus is een van de succesvolste honkbalverenigingen van Nederland die ook geregeld internationals voortbrengt. Ze spelen in een prachtig stadion, waarbij decorandus daadwerkelijk aan de realisatie van het complex heeft bijgedragen. Nog altijd levert hij een bijdrage aan het succes van Neptunus. Ook is hij als vrijwilliger bij het World Port Tournament betrokken, waarbij alle groot honkballanden naar Nederland komen.

Ook is hij, samen met zijn echtgenote, inmiddels vaste voogd van een kind dat zij een thuis bieden. Een dankbare maar ook erg verantwoordelijke taak. Daarnaast zet hij zich nog in als begeleider schuldproblematiek bij Humanitas, als penningmeester bij Stichting Olivier (zij ondersteunen vrijwilligers activiteiten) én als mantelzorger.

Ook draagt hij bij aan de cultuurhistorie van Schiedam door zich in te zetten voor (de Vrienden van) het Jenevermuseum én als bestuurslid van het eraan gelieerde Jenevergilde.

De heer Van de Linde wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Van Noordt (Koos)

De heer Van Noordt is vrijwillig actief op diverse terreinen van de samenleving. Zo zet hij zich in voor de parochianen van de Jacobuskerk. Bij die kerk is de heer Van Noordt een zeer betrokken parochiaan en vrijwilliger. Dit resulteerde in 2019 ook al in een benoeming tot Vrijwilliger van het jaar bij deze kerk. Naast zijn inzet voor de kerk is hij actief op andere terreinen zoals gehandicaptenzorg (als collectant voor Handicap.nl waarvoor hij al sinds 1978 collecteert) en op het welzijnsgebied (hij verzorgt de dieren uit het dierenpark van de verpleeg- en verzorgingstehuis DrieMaasStede). Dit dierenpark zorgt voor ontspanning en vermaak van de bewoners.

Ook onderhoudt/verzorgt decorandus de begraafplaats en crematorium St. Laurentius in Rotterdam en begeleidt hij de uitvaartondernemingen bij begrafenissen. Daarnaast is hij hulp op de historische boerderij Hoeve Vrijlust.

De heer Van Noordt wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Poels (Rob)

De heer Poels is al sinds 1969 vrijwillig actief. Zijn inzet is divers: hij is actief in de muziekwereld, bij sportverenigingen en bij het kerkelijk leven. En dat lange tijd naast een drukke baan als directeur van een basisschool; na zijn pensionering is hij op dit vrijwilligerspad doorgegaan. 

Na te zijn begonnen als dirigent heeft decorandus zich verder ontwikkeld. Hij is niet alleen dirigent geweest bij verschillende koren, maar schreef en bewerkte ook muziek. Zijn langste periode in de muziekwereld was als dirigent van het Don Boscokoor. Liefst twintig jaar droeg hij daar bij aan de ontwikkeling van en optredens door het koor. Ook nu is hij nog volop actief als dirigent bij de opvolger van Don Bosco, het koor Stand Together. 

Ook de RK Parochie De Goede Herder (en voorlopers daarvan) heeft veel te danken aan de inzet van decorandus. Tevens heeft hij bij de Jacobuskerk als bestuurslid gezorgd voor verdere ontwikkeling van dit voor Schiedam markante gebouw.

Op sportgebied is de heer Poels nog actief als penningmeester bij Cardiosport Rijnmond, een organisatie die hartpatiënten de gelegenheid biedt op een betrouwbare manier sport te beleven. Eerder al richtte hij een badmintonvereniging op en was hij bij een volleybalvereniging spreekbuis richting het bestuur namens de recreanten.

De heer Poels wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Reijman (Theo)

De heer Reijman zet zich al decennia lang op vele fronten op vrijwillige basis in. De ‘vrijwilligerscarrière’ van de heer Reijman begon, ondanks dat hij een drukke baan bij de gemeente Schiedam had, in 1988. Hij was onder andere voorzitter van mannenkoor Don Bosco. Niet veel later zette hij zich in voor PCI (de parochiële charitatieve instelling). 

Gedurende vrijwel elke periode was hij tegelijkertijd vrijwilliger bij diverse organisaties en instellingen. Zo ook bij de Restauratiecommissie van de Jacobuskerk in Schiedam-Kethel. Gedurende deze hele restauratieperiode was de heer Reijman het bestuurslid dat zich bezig hield met communicatie en fondsenwerving. Later bleef hij zich inzetten voor de instandhouding van de kerk en omgeving, onder meer door die toegankelijker te maken voor buitenkerkelijke activiteiten zoals concerten. Hij richtte zelfs een speciaal restaurant op in de parochie waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in konden werken.

Gedurende een deel van die periode werd hij ook actief voor de Vrienden van het Jenevermuseum. Als medewerker en bestuurslid bij de Vrienden was decorandus aanvankelijk PR-functionaris. Zijn kennis en kunde kwam ook goed van pas in het bestuur waar hij ook onderdeel van uit is gaan maken. Hij was verantwoordelijk voor publicaties van de vereniging, public relations voor excursies en evenementen en excursies en perscontacten. Ook was hij lid van de kunstcommissie die het ambacht jenever verbindt met andere kunstvormen.

De heer Reijman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Sonneveld (Pieter) – niet aanwezig bij de Algemene Gelegenheid

De verdiensten van de heer Sonneveld zijn even indrukwekkend als uitvoerig. Hij zet zich zowel betaald als vrijwillig volledig in voor zijn vakgebied. Dit resulteert erin dat hij een wereldwijd vermaarde hoogleraar/professor is. Van zijn expertise wordt zowel in Nederland als de rest van de wereld gebruik gemaakt. De heer Sonneveld is gespecialiseerd in patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hematologie, in het bijzonder het multiple myeloom (een kanker van plasmacellen - plasmacellen zijn een van de soorten afweercellen van ons lichaam). Het is vanzelfsprekend van levensbelang dat de kennis en kunde (genezing/behandeling) wordt uitgebreid en gedeeld. En dat is precies was de heer Sonneveld doet. Zijn inbreng heeft geleid tot vernieuwing en enorme vooruitgang in de behandeling van het multiple myeloom en een belangrijke verbetering in de overleving van deze ziekte.

Hij begon in 1991 als internist-hematoloog bij het zeer goed aangeschreven Erasmus MC in Rotterdam. Slechts 7 jaar later werd hij op dat vakgebied al aangesteld als hoogleraar hematologie met als leerstoel Hemato-oncologische farmacotherapie. Farmacotherapie is een behandeling (therapie) van ziekten en aandoeningen met geneesmiddelen. 
Van 2011 tot 2017 was hij afdelingshoofd Hematologie in het Erasmus MC en van 2013 tot 2017 voorzitter van het Thema Daniel den Hoed, bestaande uit de afdelingen Hematologie, Interne oncologie en Radiotherapie.

Gedurende zijn carrière in het Erasmus MC heeft hij naast het bovengenoemde onder andere veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Ook heeft hij promovendi begeleid. Daarnaast heeft hij meer dan 550 wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken in leerboeken gepubliceerd, die 44.629 keer zijn geciteerd door andere wetenschappers. Hij is hiermee een van de meest geciteerde arts-onderzoekers in Nederland. Deze uitzonderlijk hoge citatiescore heeft geleid tot een Thomson Reuters Award for highly cited researcher in 2015. 

Door zijn expertise en brede kijk op wetenschapsgebied is hij een belangrijk adviseur voor vele instanties. Hierbij zijn met name zijn enorme en jarenlange belangeloze inzet voor Stichting HOVON (Hematologie-Oncologie voor Volwassenen in Nederland), de European Hematology Association en de European Myeloma Foundation te noemen.

De heer Sonneveld wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.


De heer Stout (Hans)

De heer Stout is/was al sinds 1977 actief in de sportwereld, de lokale politiek en op recreatief en culinair gebied. Ook zet(te) hij zich bestuurlijk in voor ondernemers en is hij actief in de kerkelijke wereld. Op dit moment is hij nog actief als bestuurslid voor de Vrienden van de Liduina Basiliek, een bowlingvereniging en culinair Zeeland.

Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de voetbalclub Fortuna Vlaardingen. Dat decorandus maatschappelijk breed kijkt, blijkt ook uit zijn politiek werk binnen het CDA in Brielle en in Vlaardingen. Ook in de kerkelijke wereld draagt hij zijn steentje bij. Voor de Liduina Basiliek in Schiedam zet hij zich nog altijd in. Zo is hij tot op de dag van vandaag als bestuurslid betrokken bij de Vrienden van de Liduina Basiliek. Deze stichting zet zich in voor het behoud van de basiliek. 

Ook is hij nog altijd penningmeester van Bowlingvereniging Renesse én is hij bestuurslid van Culinair Team Zeeland. Zijn taak is voornamelijk om sponsoring binnen te halen om jaarlijks Zeeland op de kaart te zetten bij culinaire (inter)nationale wedstrijden.

De heer Stout wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.