05-07-2024 — 

De gemeente Schiedam heeft samen met culturele en maatschappelijke instellingen, kunstenaars, inwoners en ondernemers een nieuwe cultuurvisie gemaakt. Met deze visie, die de titel ‘Verder voor een kleurrijke stad’ heeft, wordt richting gegeven over de inzet van de gemeente voor cultuur. De ambitie van het college is dat cultuur toegankelijker wordt voor een breder en divers publiek. De visie is nu in concept beschikbaar.

“Cultuur draagt bij aan het geluk van mensen. Daarom is het mijn wens om meer bewoners in hun eigen wijk met cultuur in aanraking te laten komen”, legt cultuurwethouder Frans Hamerslag uit. “Uit onderzoek en gesprekken met Schiedammers, ondernemers en cultuurspelers blijkt dat hier een behoefte ligt. In het vernieuwde Schiedamse cultuurbeleid kiest de gemeente voor drie focusprogramma’s: jeugd- en jongerencultuur, impact maken met cultuur in de wijk en cultuur in de etalage van de stad. De wens is om met cultuur meer aan te sluiten bij de doelgroep jongeren. Daarbij is creativiteit en een vernieuwd cultureel aanbod nodig om meer Schiedammers met cultuur in aanraking te laten komen.” 

Het cultuuraanbod moet nog beter aansluiten bij de maatschappelijke opgaven van de stad en de veranderende samenstelling van haar inwoners. Bijvoorbeeld door cultuur in te zetten om met maatschappelijke organisaties bij te dragen aan de aanpak van mentale gezondheidsproblematiek en laaggeletterdheid.  “Ook zie ik kansen om cultuur te verweven met de maakindustrie waar Schiedam om bekendstaat. Cultuur is van belang voor een levendige, bruisende en toekomstbestendige stad. Schiedam is Schiedam niet zonder zijn rijke aanbod van cultuur. Door onze krachten te bundelen met cultuur- en promotiepartners, evenementenorganisaties en ondernemers werken we met elkaar aan het imago van de stad.”

Het nieuwe cultuurbeleid kent ook nieuwe richtlijnen voor de verdeling van subsidies. In het bijgevoegde uitvoeringskader staat een toelichting op hoe de gemeente de visie wil uitvoeren. Dit document biedt houvast in wat de gemeente mogelijk kan maken. Denk daarbij aan de fysieke ruimtes voor cultuur en de budgetten voor cultuur met vrije ruimte voor vernieuwing. Met dit programma worden nieuwe initiatieven mogelijk gemaakt. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de cultuurvisie en het bijbehorend uitvoeringskader 2025-2030 als concept vastgesteld. De volgende stap is dat inwoners en ondernemers tot en met 16 augustus er hun mening over kunnen geven. De gemeenteraad zal later dit jaar een besluit nemen over de definitieve cultuurvisie.

De nieuwe cultuurvisie is te vinden op schiedam.nl/cultuurvisie

voorpagina cultuurvisie