04-02-2021 — 

Statiegeld op blikjes is een feit. Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat heeft Staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven gisteren besloten. Gemeente Schiedam is blij met dit besluit omdat er steeds meer blikjes op straat of in de natuur worden gevonden.

Eerder kondigde de staatssecretaris al aan om vanaf 1 juli 2022 statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren. Daarbij gaf ze aan dit op een later moment uit te willen breiden met statiegeld op blik. Ook de gemeente Schiedam onderschreef van de in totaal ruim 290 Nederlandse gemeenten het besluit om statiegeld op blikjes in te voeren. “Wij zien statiegeld op blikjes als automatische vervolgstap en als juiste middel om zwerfafval te voorkomen”, aldus wethouder Jeroen Ooijevaar.

Minder zwerfafval

Uit onderzoek blijkt dat blikjes inmiddels een groter aandeel in het zwerfvuil hebben dan kleine plastic flesjes. "Door het besluit om statiegeld op plastic én blik in te voeren, verwachten wij in onze stad snel merkbare effecten. Het zorgt voor minder vervuiling, ergernis en een besparing op schoonmaakkosten", licht Ooijevaar toe.

Statiegeld op alle soorten drankblikjes

Er komt statiegeld op alle soorten drankblikjes, zoals voor bier of frisdrank. Het bedrag per blikje wordt minimaal 15 cent. De maatregel geldt vanaf 31 december 2022. Waar je straks je blikje kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt.

Fotobijschrift: Ria Zeeuw raapt iedere week in Nieuwland blikjes van de grond.