20-06-2022 — 

Afgelopen zaterdag opende demissionair wethouder Patricia van Aaken en Heidi Hoogvliet (bestuurder van Stichting Milieu Dichterbij) tijdens de Midden-Delfland Dag de nieuwe educatieve buitenruimte van het NME-centrum aan de Harreweg. Daarna zochten ze samen met de kinderen in een vermolmde boomstronk naar kriebelbeestjes zoals duizendpoten, pissebedden, naaktslakken en andere bodemdieren. Ook werd de Watertafel goed bezocht waar mensen kunnen zien waarom het belangrijk is om met elkaar maatregelen te treffen om in bebouwd gebied wateroverlast te voorkomen.

Op zoek naar bodemdieren en biodiversiteit

Heidi Hoogvliet van SMD hoopt dat kinderen hier alles gaan leren over bodemdieren en biodiversiteit. "De vrijwilligers die bij ons werken, hebben deze tuin mogelijk gemaakt. Het buitenleslokaal is tevens ‘circulair’: wat al aanwezig was aan stenen en door de storm omgewaaide bomen is gebruikt voor de nieuwe inrichting."

Pissebedden

Patricia van Aaken noemde het buitenleslokaal ‘een mooi resultaat’. “Hier kunnen kinderen leren hoe belangrijk onze aarde is en hoe belangrijk klimaatadaptatie is.” Bij de opening van de openluchtklas betrok ze Thijs van der Wal, de nieuwe adviseur Groen van de gemeente Schiedam. “Maar het is ook belangrijk dat we genieten van de natuur”, vervolgde van Aaken. Aan Vera uit groep 3 vroeg ze: “Zullen we eens kijken wat voor dieren er in die boomstronk leven?” Peuter Hanna keek nieuwsgierig mee naar de kleine, grijzige diertjes die in de vermolmde boomstronk krioelden. “Pissebedden!” riep Vera opgetogen uit.

Salamanderlarven en blotevoetenpad

Naast de bodemsafari in het buitenleslokaal konden bezoekers in de tuin van het NME-centrum meedoen aan wateractiviteiten die in het teken stonden van ’t Spettert, een onderdeel van Groen Doet Goed Schiedam. Kinderen vingen met een schepnet dieren die in de sloot bij het NME-centrum leven. Ze vonden salamanderlarven, die vertedering opriepen, en indrukwekkende larven van de grote spinnende watertor. Ook probeerden kinderen het blotevoetenbad uit. Vanwege de warmte was de bak met water favoriet.

Watertafel

Bij de watertafel konden mensen zien wat er gebeurt als het langdurig en fors regent in bebouwd gebied. Maar ook welke maatregelen ze kunnen nemen om wateroverlast te voorkomen. De watertafel sluit aan bij de subsidie Waterklaar. Daarbij roept de gemeente inwoners op voor minder grijs en meer groen te gaan. Meer beplanting en minder steen zal ons en het milieu goed doen. Om die reden doet Schiedam dit jaar weer mee met NK Tegelwippen. Daarnaast is er een gratis Tegeltaxi en een financiële vergoeding om de eigen leefomgeving te vergroenen.

De Boshoek en De Groene Raat

Ook natuureducatiecentrum De Boshoek en De Groene Raat hielden zaterdag 18 juni open huis. In speelpolder ’t WIJland konden kinderen en jongeren kleine en grote avonturen beleven.

Het NME-centrum / de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) voert de activiteiten uit in opdracht van de gemeente Schiedam en de provincie Zuid-Holland in het kader van het programma Groen Doet Goed Schiedam, dat gefinancierd is door de gemeente en de provincie.