29-05-2024 — 

‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ Onder die noemer starten de gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus en Meld Misdaad Anoniem (M.) op woensdag 29 mei een campagne tegen misstanden in huurwoningen. Woningen worden soms misbruikt door criminelen om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Zij krijgen toegang doordat bewoners een kamer of ruimte afstaan. De campagne vergroot het bewustzijn van huurders, brengt signalen onder de aandacht en verlaagt de drempel om te melden.

Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Harald Bergmann: “We zien dat mensen de risico’s onderschatten als ze criminelen toegang geven tot hun woning. Of als ze zien dat anderen dat doen. Maar het kan echt heel erg mis gaan, met soms grote en nare gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan brand, kortsluiting of het sluiten van de woning.”

Meld Misdaad Anoniem richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op (sociale) huurwoningen. Marc Janssen van het meldpunt: “Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven ze toegang in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar.”

Hulp bewoners onmisbaar 

Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen te herkennen, zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek met dit soort onmisbare meldingen.

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt; het is niet van de politie. Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen anoniem door naar politie en andere opsporingsinstanties. Daardoor worden dagelijks zaken opgelost.

Gezamenlijke aanpak gemeenten en corporaties

De gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus, de politie en Meld Misdaad Anoniem werken samen om huurders op allerlei manieren te laten zien waar ze op moeten letten en hoe ze misstanden kunnen herkennen. Zij hopen dat mensen misstanden vaker melden. 

De campagne wordt ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, gemeenten en woningcorporaties, Regionale en Landelijke Informatie - en Expertisecentra / Landelijke Fenomeentafel Vastgoed en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.