23-09-2021 — 

Dinsdag 21 september daagde ‘Laboratory Micro Climates’ de gemeente Schiedam uit om een aantrekkelijk Micro stadsparkje te ontwerpen. De 5 miniparkjes (met het formaat van 4 stoeptegels) krijgen een plaatsje in de stad. Hiermee vraagt de gemeente op een symbolische manier aandacht voor meer groen en een fijn plekje voor plant, dier en mens.

Wethouder Patricia van Aaken en een aantal juryleden uit de stad toetsten de parkjes op verschillende onderdelen die benoemd staan in de Groenvisie van de gemeente Schiedam. Rob Roos (directeur van Theater aan de Schie), Joost Krop en Natascha Visser (van Buurtwerkplaats De Buren) en studenten van de opleiding ‘Inspecteur leefomgeving’ van het Lentiz Life College bekeken of de parkjes voldeden op ruimtelijke kwaliteit, gebruik, biodiversiteit, samen met de stad en klimaatbestendigheid.

Toekomstig ingerichte parkjes

Verschillende teams gingen de strijd met elkaar aan. Het doel was een piepkleine oase van rust, waar je de insecten hoort zoemen. De teams moesten hierbij rekening houden met een toekomstbestendige inrichting, hittestress en het opvangen van regenwater.

Gouden schep

Het team met het beste duurzame ontwerp kregen voor de eer ‘de Gouden Schep’ uitgereikt.

Denk mee voor locatie van miniparkje

De 5 Micro stadsparkjes moeten nog een plekje krijgen in de wijk. Door het weghalen van 4 stoeptegels (60x60 cm) willen we minder steen en meer groen de kans geven. Tot het einde van deze maand doet Schiedam nog mee aan NK Tegelwippen, waarbij we met de nationale tegelstand nu op nummer 11 staan. Daarom horen we graag vóór 30 september een geschikte locatie voor het aanbrengen van de miniparkjes. U kunt uw ideeën mailen naar @email.