09-03-2022 — 

Op zaterdag 12 maart vindt uit solidariteit met de Oekraïense bevolking een manifestatie plaats in Schiedam. De gemeente organiseert deze manifestatie in samenwerking met Stichting Meredia. De manifestatie duurt van 17.45 uur tot ongeveer 18.20 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Om 17.45 uur kunnen inwoners en sympathisanten verzamelen op de Grote Markt. Van daaruit wordt rond 17.50 uur in optocht gelopen naar het Stadserf. Tijdens de tocht worden de kerkklokken geluid. Op het Stadserf begint om 18.00 uur een sober programma. Aan de aanwezigen worden zonnebloemen uitgedeeld. Deze bloem is uitgegroeid van nationale bloem van Oekraïne tot internationaal symbool van solidariteit met Oekraïne. 

Burgemeester Cor Lamers spreekt namens de gemeente Schiedam. Mevrouw Rita van der Eijk van de Stichting Meredia voert het woord en dichter Yvette Neuschwanger draagt een gedicht voor. Ook wordt tijdens de bijeenkomst twee minuten stilte gehouden en zal het Oekraïense volkslied ten gehore worden gebracht. 

Schiedam sluit zich hiermee aan bij de Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. Die dag komt voort uit de oproep van de voorzitter van Eurocities #CitieswithUkraine om op 12 maart als gemeenten stil te staan en een oproep te doen voor vrede in Oekraïne. In heel veel Europese en dus ook Nederlandse steden vindt een programma plaats. Bijvoorbeeld ook in buurgemeente Rotterdam, dat op hetzelfde tijdstip eveneens een manifestatie houdt.

 

Toespraat burgemeester Lamers

"Dames en heren, jongens en meisjes,

In heel Nederland en in heel Europa vinden op dit moment manifestaties als deze plaats. Het is een Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. We staan stil bij deze nieuwe oorlog en wij doen een oproep voor vrede in Oekraïne. Het is goed om u allen hier vanavond te zien. 

De oorlog in Oekraïne is hartverscheurend. Dat land, zo dicht bij ons, op slechts 1200 kilometer afstand, wordt aangevallen door een Russische grootmacht. Het enorme machtsvertoon en geweld bij deze invasie is onacceptabel en maakt op ons allen diepe indruk. Wij voelen ons solidair met Oekraïne. Een land dat nu strijdt in een oorlog waarvan zij dachten dat die er nooit zou komen. Nog maar twee weken geleden leidden inwoners er hun gewone leven. Vrijwel van de ene op de andere dag brachten zij niet meer hun kind naar school, maar hadden ze een geweer in hun hand hadden. Om te strijden voor het beschermen van hun normen en waarden.
Alles wat zo vertrouwd was: school, werk, vereniging, kerk, familie, buren, is volledig weggevallen. Stelt u zich dat eens voor….

We zien de beelden van vluchtende mensen, van verwoeste steden. Van dappere soldaten. Op mij maakte het verhaal van het jongetje dat moederziel alleen een barre tocht naar vrijheid moest maken een diepe indruk. Hij werd alleen op pad gestuurd om met de trein naar Slovakije te vluchten. Je ziet daarmee wat oorlog aan kan richten. En wat een wanhoop het teweeg brengt. Huis en haard moeten verlaten. Of dus zelf achterblijven en je kind alleen weg moeten sturen. Moet je voorstellen wat er door je heen moet gaan als je als vader of moeder zo’n beslissing neemt.

Je continu onveilig moeten voelen. Waar je eens vertrouwd was, dat zie je nu in puin liggen. Je kan het je haast niet voorstellen, maar het vindt nu plaats. Al twee weken lang. Velen ontvluchten hun thuisland. Inmiddels zijn er al meer dan twee miljoen Oekraïners op de vlucht. Nog nooit zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog in zo’n korte tijd zoveel mensen op de vlucht geslagen. Net als in de rest van Europa is de schok groot. Maar, ook op momenten zoals nu, kunnen wij laten zien dat onderdrukking, haat en geweld niet gewoon is. Dat wij het niet accepteren. Door met z’n allen één solidair geluid te laten horen. Dat doen wij op dit moment.

In Schiedam zijn wij al eeuwenlang gewend om samen te leven met mensen met verschillende achtergronden. Ook nu zullen er meer mensen met een andere achtergrond naar onze stad komen. De Oekraïense vluchtelingen kunnen ook in Schiedam een veilig thuis vinden. Daar werken wij als gemeente aan, samen met de andere gemeenten in de regio en in ons land. Sommige Schiedammers nemen al vluchtelingen in huis. En Schiedam kent veel inwoners met een Oost-Europese achtergrond. Er wonen ongeveer 45 Oekraïners in onze stad. Maar er zijn 8000 bewoners met een andere Oost-Europese achtergrond, zoals Polen, Hongaren en Bulgaren. Zij zijn hier vaak om werk te doen dat hard nodig is. Ik doe ook een appel op hen om onderdak te bieden aan de vluchtelingen. En dat gebeurt al en daar ben ik hen dankbaar voor.

En dan zie je echt wat voor verdraagzame en mooie samenleving we hier in Schiedam kunnen zijn. We zijn niet alleen. Een verdraagzame samenleving maak je samen. Schiedam zijn we samen. Europa zijn we samen. Met al die mensen die er wonen. Besef daarbij dat een land niet staat voor elk individu. Niet elke Rus voert oorlog. Er zijn ook Russen die al vele jaren in vrede en vrijheid in landen als Nederland en in steden als Schiedam wonen. Zo telt Schiedam ongeveer 500 Russen. Laten we ook aan hen denken. Want dit is niet hun oorlog, dit is de oorlog van Poetin. Laten we dat ook beseffen.

Dames en heren, jongens en meisjes,

Wij hechten in ons land zeer aan vrijheid als een belangrijke waarde. Een waarde die helaas overal steeds meer onder druk komt te staan, nu zo dichtbij hier in Europa. Een waarde die op grove en onacceptabele wijze door de Russische aanval op Oekraïne wordt gebroken. Daarom is dit het moment om te benadrukken dat we niet mogen toelaten dat onze vrijheden door onderdrukking en de macht van de sterkste worden afgenomen. Nog altijd moeten wij één stem daartegen laten horen. Dat hebben we nodig om als samenleving te blijven functioneren. Omdat blinde hebzucht en onverdraagzaamheid lijdt tot het doden van onschuldigen. Dat toont de oorlog van nu maar al te goed aan.

Vandaag, morgen en al die dagen erna blijven wij Oekraïne steunen. Ik hoop op een snelle, diplomatieke oplossing. Ik hoop ook dat oorlogsmisdadigers worden opgespoord en gestraft. De oorlog die nu gevoerd wordt, zal echter blijvend sporen nalaten. Dat staat nu al vast. Vergt onnodig slachtoffers. Verwoest levens. Maar laten wij wel hoop blijven koesteren. Velen van u hebben een zonnebloem in handen. Als teken van vrede voor en in Oekraïne. Als teken van solidariteit. 

Dat in heel Europa nu wordt gedemonstreerd moet het Oekraïense volk sterken in de gedachten dat wij niet zwichten. Dat maakt indruk en toont het goede van mensen. Laat dat een blijvend voorbeeld voor ons allen zijn.

Ik dank u hartelijk voor uw komst vandaag en vraag nu uw aandacht voor het Oekraïense volkslied.