24-05-2024 — 

Update dinsdag 4 juni

In een bericht van 24 mei meldde de Regionale Belasting Groep (RBG) dat cybercriminelen de systemen van een leverancier hadden aangevallen. Nu is duidelijk geworden dat ook gegevens van een aantal inwoners en bedrijven uit het gebied waarin de RBG werkt zijn ontsloten.
In de meeste gevallen gaat het om naam, adres en woonplaats
Helaas is bij een beperkt aantal personen nog een persoonsgegeven buitgemaakt. Denk aan burgerservicenummer (BSN) of bankrekeningnummer.

De RBG stuurt deze personen en bedrijven deze week een brief. In deze brief staat om welke gegevens het precies gaat. De RBG adviseert de getroffen personen en bedrijven daarnaast te letten op nepberichten en phishingmails.

Het volledige bericht leest u op de website van de RBG:
https://www.derbg.nl/update-gegevens-buitgemaakt-door-hack-bij-leverancier/

-----

Bericht vrijdag 24 mei

Cybercriminelen hebben een leverancier van de Regionale Belasting Groep (RBG) aangevallen met ransomware. De RBG regelt onder andere het innen van de belastingen voor de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Delft en de hoogheemraadschappen van Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. 

Addcomm, de leverancier van de RBG die is gehackt, verzorgt het geautomatiseerd versturen van belastingaanslagen en aanmaningen. Bij de hack zijn mogelijk ook gegevens van Schiedamse particulieren en bedrijven betrokken. Of er daadwerkelijk gegevens zijn gestolen is nog niet zeker. Dat wordt onderzocht door een gespecialiseerd bedrijf.

De hack heeft dus plaatsgevonden bij een leverancier van de RBG. De systemen van de RBG zelf, en ook die van de gemeente Schiedam, zijn niet gehackt.

Meer informatie

Op de website van de Regionale Belasting Groep staat een uitgebreid bericht over dit onderwerp. De RBG zal die informatie bijwerken, zodra er meer bekend is. Dat kan nog wel een tijdje duren. Als u vragen heeft, kunt u de RBG bellen op werkdagen tussen 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 291 10 00.