12-10-2021 — 

Op Coming Out-dag vindt de eerste regionale Regenboogtour plaats van Zuid-Holland Zuid. In deze regio werken de lokale LHBTI-organisaties sinds dit jaar samen. Met een gezamenlijk georganiseerde tocht laten ze de diversiteit van hun activiteiten zien. De tour start in Rotterdam en eindigt bij de uitreiking van de regionale Jillis Bruggeman Opstekers in Schiedam.

Tour met een boodschap

Dat er aandacht nodig is voor genderdiversiteit blijkt uit actuele gebeurtenissen in de regio: De bekladdingen bij voetbal fanclub de Roze Kameraden en het Rotterdamse COC kantoor, de openlijk discriminerende dominee Kort uit Krimpen en de denigrerende column van een Goudse schoolbestuurder. De lokale organisaties slaan daarom de handen ineen om één boodschap in de hele regio te verspreiden: Je mag zijn wie je bent! Wat je geslacht of genderidentiteit ook is, op welk(e) gender(s) je ook valt (of juist niet) en hoe je genderexpressie ook is.

Belang van samenwerken

Met de tour vragen de organisaties ook aandacht van de overheden, politieke partijen en andere organisaties in de regio om open te staan voor onderlinge samenwerking. Alleen door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en ideeën is het mogelijk om overal een goede kwaliteit van voorzieningen en kennis te creëren met aandacht voor alle groepen binnen de LHBTI+-gemeenschap. Op dit moment wordt er samengewerkt door de lokale LHBTI-organisaties van 12 regenbooggemeenten: Capelle aan den IJssel, Delft, Goeree Overflakkee, Gorinchem, Gouda, Hoeksche Waard, Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Nissewaard, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen.

Coming Out-dag

In de gehele regio wordt met regenboogvlaggen en activiteiten internationale Coming Out-dag gevierd. De regionale Regenboogtour gaat langs enkele hiervan. Zo zullen ze ontvangen worden door een interconfessionele basisschool, gaan ze op bezoek bij een GSA, wordt een kerk bezocht, vindt er een viering plaats in een instelling voor mensen met een beperking, worden er gedichten voorgelezen en wordt er een tentoonstelling bezocht.

Uitreiking Jillis Bruggeman Opstekers 2021

De tocht eindigt in Schiedam met een video-impressie tijdens de uitreiking van de regionale Jillis Bruggeman Opstekers. Drie regionale vrijwilligers die zich inzetten voor LHBTI emancipatie krijgen die avond een Opsteker: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard). De landelijke penning gaat die avond naar Splinter Chabot voor zijn boek ‘Confettiregen’ en naar Sandro Kortekaas voor zijn werk voor stichting LGBT Asylum Support. Waarmee Schiedam ook nog het eindpunt is van de jaarlijkse regenboogtour langs asielzoekerscentra.

Jillis Bruggeman is de laatste Nederlander die ter dood werd veroordeeld vanwege seks met iemand van hetzelfde geslacht. Op 9 maart 1803 werd hij voor het stadhuis in Schiedam terechtgesteld.