21-09-2021 — 

De gemeente Schiedam nodigt regelmatig Schiedammers uit om mee te denken. Van het inrichten van een speelveldje in uw buurt tot het meedenken over de Schiedamse Woonvisie. Vaak leveren deze participatietrajecten betere plannen en ontwerpen op, maar het gaat niet altijd goed. Daarom is de gemeente Schiedam sinds 2019 aan het experimenteren met participatie en hebben we veel participatietrajecten geëvalueerd. Alles wat we hiervan hebben geleerd, maakt samen het nieuwe concept participatiebeleid. Dit is de manier waarop de gemeente met u wil samenwerken.

Laat uw stem horen, praat mee!

Wij zijn erg benieuwd wat u van het beleid vindt en horen graag uw mening. Reageer tot dinsdag 12 oktober op het concept beleid. Op het platform ‘Praat mee’ kunt u reacties achterlaten en lezen wat andere Schiedammers van het beleid vinden. Het is ook mogelijk om te reageren via een contactformulier of door te mailen naar @email

We nemen alle reacties mee. Op basis van de reacties neemt het college van B&W eind oktober een besluit over het participatiebeleid. Het document met alle reacties en wat hiermee is gedaan, plaatsen we online en koppelen we aan u terug. Zo kunt u precies zien wat we met uw reacties hebben gedaan.

Participatiegids en spelregels

We hebben het beleid zo praktisch mogelijk gemaakt. Zo hebben we voor alle verschillende partijen binnen participatietrajecten spelregels en procedures op papier gezet. Hiermee helpen we de gemeente en bestuurders om goede participatietrajecten te bedenken en de gemeenteraad om op het juiste moment kaders te stellen. Met een participatiegids wordt het voor de inwoners duidelijk wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Deze gids staat in de bijlagen van het concept beleid. 

Het Schiedamse participatiebeleid

Het doel van het participatiebeleid is om de samenwerking tussen de Schiedamse samenleving en de gemeente te verbeteren. Wij vinden dat het altijd beter kan. We hebben de afgelopen jaren veel geleerd en deze lessen staan in dit participatiebeleid. Er staan in het beleid duidelijke uitgangspunten en procedures voor participatie om de stem van de Schiedammer te vergroten. Zo weet straks iedereen wat hij of zij kan verwachten bij participatie.