24-02-2022 — 

De gemeente Schiedam heeft de haalbaarheidsstudie naar de herontwikkeling van het Stadserf afgerond. De businesscase maakt onderdeel uit van het overdrachtsdossier voor het toekomstige stadsbestuur. Het college van burgemeester en wethouders wil de nieuwe lichting bestuurders en raadsleden zo de ruimte geven om over herontwikkeling te besluiten.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Schiedam nader onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het Stadserfcomplex, de gebouwen en het plein, beter te gebruiken. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad, die in januari 2021 om een uitwerking van de voorkeursvariant Curve heeft verzocht. Uitgangspunt van dit plan is om de omgeving levendiger, groener en aantrekkelijker in te richten. Het plan voorziet in een eigen entree voor het Theater aan de Schie en een betere zichtbaarheid van de ruïne Huis te Riviere. Daarbij zou de herontwikkeling tot efficiëntere huisvesting van de ambtelijke organisatie moeten leiden en nieuwe woningen in het gebied.

Uitwerking

Om een beter beeld te krijgen van wat er ruimtelijk, organisatorisch, technisch en financieel nodig is om herontwikkeling te laten slagen, is een businesscase opgesteld. Hierin zijn de verschillende aspecten verder uitgewerkt. Ook is er aandacht besteed aan hoe Schiedammers het huidige Stadserf ervaren en welke wensen zij hebben ten aanzien van eventuele herontwikkeling. Hiervoor is eind vorig jaar een enquête gehouden. Daaruit is gebleken dat Schiedammers duurzaamheid en een groene inrichting belangrijk vinden. Tegelijkertijd hebben Schiedammers kenbaar gemaakt dat ze willen dat herontwikkeling efficiënt wordt vormgegeven. “De businesscase geeft een realistisch beeld van mogelijkheden, knelpunten en aandachtspunten. Op basis van deze informatie kan een volgende stap worden gezet”, aldus verantwoordelijk wethouder Houtkamp.

Vervolg

Hoe die volgende stap er uitziet, is aan het volgende college en de nieuwe gemeenteraad. Houtkamp: “Het voorwerk voor een goede, inhoudelijke discussie hebben wij nu in elk geval afgerond. We hopen van harte dat de nieuwe lichting bestuurders en raadsleden de vrijheid voelt om hierover met een frisse blik met elkaar in gesprek te gaan. Aan hen is het om te bepalen of en in welke vorm herontwikkeling wordt ingezet.”