5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de opvolger van het huidige 4G-netwerk, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om te bellen en internetten met uw mobiele telefoon. Omdat we veel meer gebruik maken van mobiel internet, is 4G in de toekomst niet meer voldoende.

Wat is het verschil met 4G?

5G  is  niet alleen  sneller,  beter en  toekomstbestendig. Het heeft ook meerwaarde voor nieuwe toepassingen voor bedrijven. Er is bijvoorbeeld  een  veel  snellere  data-overdracht mogelijk. Dit betekent  dat  de  reactietijd  veel  korter  is  en  verbindingen  betrouwbaarder  zijn. Ook kunnen met 5G meerdere apparaten tegelijkertijd verbonden worden. Apparaten met 5G gebruiken bovendien minder energie voor het zenden en ontvangen van data.

Waarom is 4G in de toekomst niet meer voldoende?

Het huidige 4G-netwerk is over een paar jaar ‘vol’ en dan is 5G nodig om al het mobiele dataverbruik aan te kunnen. Met 5G voorkomen we overbelasting van het netwerk en slechte verbindingen. Door de stabiele en betrouwbare 5G-verbinding heeft u geen last meer van slecht bereik, bijvoorbeeld tijdens drukke evenementen of in buitengebieden.

Moet Nederland overgaan op 5G?

Ja, het Europees Parlement verplicht lidstaten, waaronder Nederland, om supersnel 5G-internet mogelijk te maken. In 2020 moet in ieder land het eerste deel van het 5G-netwerk beschikbaar zijn. Naast de verplichting van het Europees Parlement is ook de toename van mobiele data door mensen en bedrijven een belangrijke reden voor het invoeren van 5G. Het huidige 4G-netwerk is over een paar jaar ‘vol’ en dan is 5G nodig om het mobiele dataverbruik te kunnen ondersteunen.