Op deze pagina vindt u informatie over de jaarwisseling. Laten we er samen een jaarwisseling van maken die feestelijk én veilig is. Het is in Schiedam verboden om consumentenvuurwerk af te steken. Dit geldt voor het gehele jaar en voor elke plek in Schiedam.
Geen vuurwerk afsteken
Het afsteekverbod geldt voor het gehele jaar en dus ook tijdens de jaarwisseling. De gemeenteraad heeft besloten dat het in Schiedam sinds 2 januari 2021 verboden is om consumentenvuurwerk (categorie F2 en F3) af te steken. Vuurwerk uit de categorie F1, ook wel bekend als 'fop- en schertsvuurwerk' of 'kindervuurwerk' is wel toegestaan. Dit mag zelfs het hele jaar worden afgestoken. Voorbeelden hiervan zijn sterretjes, knalerwten, trektouwtjes en bengaals vuur. F1-vuurwerk mag worden verkocht aan iedereen vanaf 12 jaar. Ook met dit vuurwerk is het opletten: het is niet toegestaan om met vuurwerk overlast te veroorzaken of vernielingen te plegen.
Waarom zelf geen vuurwerk afsteken?
Het afsteken van vuurwerk zorgt voor overlast voor mens en dier. Met het afsteekverbod willen we verstoringen van de openbare orde voorkomen, zodat iedereen veilig en gezellig oud en nieuw kan vieren. Ook veroorzaakte het afsteken van vuurwerk vaak schade aan bijvoorbeeld speeltuintjes en straatmeubilair en soms tot brand. Het kost veel geld om dat allemaal te repareren. Verder belanden per jaar in Nederland zo'n 1.300 mensen met vuurwerkletsel in ziekenhuizen en op huisartsenposten. En dat terwijl de druk op de zorg al heel hoog is.
Boetes
Wie toch vuurwerk afsteekt, riskeert een geldboete. Geldboetes lopen al snel in de honderden euro's. Minderjarigen kunnen worden doorverwezen naar HALT. Overtreders kunnen verder rekenen op speciale aandacht tijdens volgende jaarwisselingen. Wie opnieuw vuurwerk afsteekt, krijgt een boete van € 1.250 per overtreding.
Wat kan ik doen als er toch vuurwerk wordt afgestoken?
Zwaar vuurwerk, dat vaak in het buitenland is gekocht, zorgt al jaren voor veel overlast en is soms zelfs ronduit gevaarlijk. De politie en de medewerkers van team Toezicht en Handhaving treden daarom op tegen het afsteken.
Overlast door (illegaal) vuurwerk melden
Vuurwerkoverlast is erg vervelend voor mensen, maar zeker ook voor dieren. Heeft u overlast van vuurwerk? Meld dit dan op een van de volgende manieren:
- bij de gemeente Schiedam via telefoonnummer 14 010 (tijdens kantooruren)
- via de BuitenBeter-app
- via de website schiedam.nl
- bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of - alléén bij spoed - via telefoonnummer 112.
- via Meld Misdaad Anoniem, als u uw melding liever anoniem doet, via telefoonnummer 0800-7000.
Geef duidelijk door wat u ziet en wat uw locatie is.
Vuren
Vreugdevuren, vuurtonnen en kerstboomverbrandingen zijn niet toegestaan.
Kerstbomen inleveren
Wanneer de kerstversiering de deur uit gaat, staat Irado weer klaar om de kerstbomen in te zamelen. Je kunt je kerstboom tussen 27 december en 7 januari kwijt op een van de 20 inzamelpunten in de stad. Je kunt een kerstboominzamelpunt herkennen aan het kerstboombord aan het hek. Ook dit jaar is dit weer met onbemande inzamelpunten. Je kunt je boom dus op ieder gewenst moment kwijt, maar leg ze bij voorkeur vóór 16.00 uur bij de inzamelpunten (op 31 december vóór 14.00), zodat Irado ze tijdig kan versnipperen. Kijk voor de inzamelplekken op de website van Irado.
Wat regelt de gemeente?
We willen de jaarwisseling zo veilig mogelijk laten verlopen. Daarom neemt de gemeente een aantal maatregelen:
- Om overlast en vervuiling te voorkomen zamelt Irado voorafgaand aan de jaarwisseling tot zelfs op oudejaarsdag extra afval in.
- Om vreugdevuren tegen te gaan, worden kerstbomen op tijd ingezameld. Verschillende teams gaan de wijken in om afval op te ruimen. Zo gaan we overlastgevende en gevaarlijke situaties tegen.
- We verwijderen kwetsbare speeltoestellen en schermen speelveldjes af zodat vernieling niet mogelijk is.
- Rond de jaarwisseling sluiten we de parkeerautomaten op straat af. Van vrijdag 27 december 2024 tot en met donderdag 2 januari 2025 is het parkeren op straat daarom gratis. In parkeergarages geldt het normale tarief.
- Rond de jaarwisseling sluiten we ondergrondse containers af in risicogebieden. In een deel van Schiedam sluiten of verwijderen we de prullenbakken. Afval kunt u weggooien in de plastic vuilniszakken die aan de afvalbakken hangen.
- In alle wijken zijn vrijwilligers actief die als 'ogen en oren in de wijk' dienen. Zij hebben tussen kerst en oud en nieuw regelmatig contact met de gemeente. Bovendien worden - naast de gebruikelijke camera’s - op een aantal plaatsen extra tijdelijke camera's geplaatst.
- Mensen die zich voorgaande jaarwisselingen hebben misdragen, krijgen dit jaar een waarschuwingsbrief om te voorkomen dat ze opnieuw strafbare feiten plegen.
- In de dagen voor de jaarwisseling zijn er ambulantjongerenwerkers aanwezig rondom hotspotlocaties.
- In delen van Schiedam is een samenscholingsverbod van kracht tot 2 januari 2025 8.00 uur.
Veilige feestdagen
December feestmaand, gezelligheid troef. Maar ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij het gourmetten en feestkleding die vlam vat. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Sta daarom ook even stil bij de risico’s op brand.