In Schiedam geldt het volgende vlaggen- en verlichtingsprotocol:

Bij de locatie Ruïne/Stadskantoor hangen de Schiedamse, Nederlandse, Europese
en regenboogvlag (Schiedam is een Regenbooggemeente).
Deze vlaggen hangen hier dag en nacht (met verlichting). Op sommige momenten worden zij voorzien van een oranje wimpel* of halfstok gehangen. Ook wordt er soms gevlagd op extra locaties. Hierbij geldt onderstaand vlaggenprotocol. 

Nationale vlag 

De nationale vlag wordt extra gehesen op en bij (als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum tussen de haakjes):

 • 31 januari (1 februari): Verjaardag prinses Beatrix (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis,) + Oranje wimpel*
 • 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem Alexander (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis, toren St. Janskerk) + Oranje wimpel
 • 4 mei Dodenherdenking (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis, toren St. Janskerk, Verzetsmonument).
  Vanaf 18:00 uur tot zonsondergang hangt de vlag halfstok op alle locaties. Bij locatie Ruïne/Stadskantoor hangt de vlag tot 18:00 uur in de top, daarna halfstok
 • 5 mei Bevrijdingsdag: (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis, toren St. Janskerk, Verzetsmonument)
 • 17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Maxima (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis) + Oranje wimpel
 • Laatste zaterdag in juni Veteranendag (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis, toren St. Janskerk)
 • 15 augustus (16 augustus): Formeel einde Tweede Wereldoorlog (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis, toren St. Janskerk)
 • 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis) + Oranje wimpel
 • 15 december (16 december): Koninkrijksdag (locatie Ruïne/Stadskantoor, Oude Stadhuis)

Extra vlagmomenten

Bij de locatie ruïne/Stadskantoor hangen de Schiedamse, Nederlandse, Europese en regenboogvlag. Deze vlaggen hangen hier dag en nacht (met verlichting).
 

 1. De minister-president kan een landelijk vlaggenprotocol afkondigen naar aanleiding van bijzondere nationale of internationale gebeurtenissen. Bijvoorbeeld volgend op een overlijden of ramp. In dat geval hangt enkel de nationale vlag halfstok in de mast, de andere vlaggen zijn tijdelijk niet aanwezig.
 2. Daarnaast is er een aantal standaard vlagmomenten van (inter)nationaal belang waarop op initiatief van de gemeente standaard een extra vlag wordt bijgehangen, zoals op de oprichtingsdatum van de Verenigde Naties (24 oktober, vanzelfsprekend wordt dan de VN-vlag gehesen). Hiervoor is een Gastenmast (extra vlaggenmast) beschikbaar.
 3. Ook sommige (nationale en lokale) evenementen, activiteiten en bijzondere (gedenk)dagen of -momenten hebben een officiële vlag.
 4. Deze vlag kan op verzoek van een organisatie of instelling opgehangen worden bij de locatie Ruïne/Stadskantoor. Hiervoor is een Gastenmast (extra vlaggenmast) beschikbaar. Belangrijk is dat er een lokaal of landelijk algemeen belang van toepassing is.

Verzoek indienen

Wilt u als organisatie of instelling een officiële vlag ophangen? Dien hiervoor een verzoek in. Dat kan bij het kabinet van het college van B&W.

Verlichting

Het Stadskantoor (de laagbouw) wordt uitgelicht met duurzame ledverlichting. De kleuren hiervan zijn aan te passen. De voorkeursvolgorde is hiervoor als volgt:

 1. Op dagen dat er een vlag in de Gastenmast hangt (dus als er extra aandacht aan het doel van de vlag wordt geschonken) wordt het Stadskantoor uitgelicht met de basiskleuren van deze vlag.\
 2. Indien er geen vlag beschikbaar is in de Gastenmast kan het Stadskantoor worden uitgelicht in kleuren die horen bij een bepaalde actie, evenement of dag. Daarnaast kan naar aanleiding van ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen of ontwrichtende situaties die impact hebben op de gehele Schiedamse of Nederlandse samenleving het Stadskantoor afzonderlijk van het vlaggenprotocol worden verlicht in bijpassende kleuren. Dit heeft indien zich zo’n situatie voordoet prioriteit in de voorkeursvolgorde.

*Koninklijk Huis

Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de nationale vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden door het Rijk, evenals bij andere uitzonderlijke gebeurtenissen. Indien er een speciale vlaginstructie wordt afgekondigd wordt de vlag volgens deze instructie gehesen bij de locatie Ruïne/Stadskantoor.

Op de verjaardag van prinses Alexia en prinses Ariane hoeft er niet gevlagd te worden. Ze zijn niet opgenomen in het vlaggenprotocol. Dit komt omdat ze niet de eerstvolgenden in de troonopvolging zijn, na koning Willem-Alexander. Prinses Amalia is dat wel. Haar naam komt dan ook voor in het vlaggenprotocol.