Regelmatig bevatten tuinen te veel steen. Door steen te vervangen door beplanting kun je gemakkelijk regenwater opvangen en in de bodem laten wegzakken. Als dan regenwater op de beplanting valt, zakt het weg in de bodem. Hierdoor blijft het grondwater en het water in het riool op peil.

Voor een aantrekkelijke groene tuin geldt de vuistregel dat je niet meer dan 40% van je tuin moet verharden. De rest van de tuin is dan bestemd voor groen. Probeer uw tuin zoveel mogelijk te ontharden.  

Het aanleggen van een (gevel)tuin heeft verschillende voordelen:

  1. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de mens in een groene tuin beter tot rust komt.
  2. Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot.
  3. Bodembedekkers beschermen de bodem tegen uitdroging en bieden voedsel voor vogels, vlinders, bijen en insecten.
  4. Het groen houdt bovendien de (gevel)tuin koeler op hete zomerse dagen.
  5. Het weghalen van tegels biedt ruimte aan planten, dieren en bodemleven. Je draagt dan een steentje bij aan de biodiversiteit. 

Subsidie

Voor iedere m2 minder tuintegels ontvangt u een subsidie om uw tuin te vergroenen. Voor het ontharden kan de bijdrage oplopen tot maximaal € 3.750 per subsidieaanvraag.

NK Tegelwippen 2022

Tot en met 31 oktober 2022 gaat Schiedam de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels door groen te vervangen. Iedereen kan meedoen. Geef je tegels op via NK Tegelwippen en jouw tegels zorgen ervoor dat de Tegelstand van onze gemeente hoger wordt. Als je je tegels opgegeven hebt krijg je een bevestigingsmail. Op vertoon van deze mail kun je je gewipte tegels gratis inleveren bij Irado.