Subsidiemogelijkheden Waterklaar

Wateroverlast door hoosbuien is een groeiend probleem, ook in Schiedam. Wateroverlast is één van de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom hebben wij daar onze bewoners, bedrijven en organisaties hard bij nodig. Om die reden biedt de gemeente Schiedam subsidie aan om bij te dragen aan een omgeving die is voorbereid op extreem weer. Met onze (financiele) bijdrage willen we stimuleren dat er meer regenwater wordt vastgehouden. Het opvangen, (tijdelijk) bergen en mogelijk hergebruiken van regenwater heeft veel positieve effecten. Daarnaast ziet een tuin, dak, plein, straat of bedrijfsterrein met meer groen er mooier uit. Het is ook leuker en gezonder om op een schoolplein met meer groen te spelen. Tot slot is het met warm weer koeler in een tuin met meer groen en minder tegels. 

Inspiratie 

Benieuwd wat anderen hebben gedaan? Laat je inspireren. Bekijk hier de voorbeelden van andere Schiedammers die dankzij de subsidieregeling hun omgeving Waterklaar hebben gemaakt. 

Wilt u met uw tuin, terrein, dak, plein, park of straat aan de slag? 

Als inwoner, ondernemer of (school)instelling in Schiedam kunt u via de stimuleringsregeling een geldbedrag aanvragen voor maatregelen (oplossingen) om teveel of te weinig water te voorkomen of te beperken. Met deze bijdrage kunt u zelf aan de slag gaan met het opvangen en/of vasthouden van water in uw tuin en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vergroenen door tegels te vervangen door planten
  • Waterdoorlatende tegels
  • Groen (sedum)dak
  • Afkoppelen van de regenpijp van het riool (ontkoppelen)
  • Waterbergend ‘blauw’ dak
  • (School)plein met (ondergrondse) wateropvang

Per wijk kunnen de gevolgen van klimaatverandering verschillen en dus ook welke oplossing het beste werkt. Onze afkoppeladviseur adviseert u graag en kijkt met u naar de beste oplossing. 

Hoeveel krijgt u vergoed? 

  • Voor iedere m2 minder tuintegels ontvangt u een subsidie om uw tuin te vergroenen. Voor het ontharden kan de bijdrage oplopen tot maximaal € 3.750 per subsidieaanvraag.
  • Voor de realisatie van een groen (sedum)dak wordt maximaal € 15.000 subsidie gegeven.
  • Voor het afkoppelen van de regenpijp van het riool (ontkoppelen) kan de bijdrage oplopen tot maximaal € 15.000 per subsidieaanvraag.

Hoe vraagt u subsidie aan?

Als inwoner van gemeente Schiedam kunt u voorafgaand aan de werkzaamheden uw subsidie aanvragen via uw DigiD. Rechtsboven deze pagina vindt u deze link.

Bedrijven kunnen de subsidie aanvragen via E-Herkenning.

Als organisatie gebruikt u het formulier voor organisaties.

Woont u in een huurhuis of wilt u subsidie voor een groep bewoners aanvragen? 

Print dan het volmachtformulier uit en laat het ondertekenen. Tijdens uw subsidieaanvraag heeft u deze gegevens nodig. 

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies? 

Onze afkoppeladviseur Alfred van ‘t Hoff geeft u graag persoonlijk advies. Hij is te bereiken op 14 010. Of via het e-mailadres @email.

Wanneer krijgt u het subsidiebedrag op uw bankrekening gestort? 

Na het afronden van de werkzaamheden vult u het gereedmeldingsformulier in. Als bewijs stuurt u foto's van het eindresultaat. Daarna wordt het subsidiebedrag aan u overgemaakt.

De subsidieregeling Waterklaar bestaat uit een aantal processtappen van aanvraag, toestemming, realisatie mét bewijs en tot slot de financiële uitbetaling. Op dit moment zijn de doorlooptijden tussen aanvraag en afhandeling wat langer. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met onze afkoppeladviseur.

Hoelang is de subsidieregeling geldig?

De subsidieregeling is net verlengd en loopt daarom door tot en met december 2027.