De parkeerdruk in de wijk Nieuwland is hoog, vooral in de Cartonnagebuurt en in de buurt Schiehart. Door het invoeren van betaald parkeren met vergunningen voor bewoners en bedrijven verwacht de gemeente dat automobilisten hun auto makkelijker kwijt kunnen. Ook als u geen auto heeft, is uw mening belangrijk. Daarom vragen wij of u voor of tegen het invoeren van betaald parkeren bent.

Stemronde is gesloten

Alle bewoners, bedrijven en instellingen uit de Cartonnagebuurt en Schiehart hebben tot en met 12 november 2023 de mogelijkheid gekregen om wel of niet voor betaald parkeren te kiezen. De uitslag volgt in januari 2024.

Venstertijden

Voor de Cartonnagebuurt en Schiehart kon een keuze gemaakt worden voor de venstertijden:

  • A. Betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur
  • B. Betaald parkeren van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 20.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur

Deelgebieden

De uitslag van het wel of niet invoeren van betaald parkeren wordt per deelgebied bepaald. Dit betekent dat het kan gebeuren dat bijvoorbeeld in de Cartonnagebuurt betaal parkeren wordt ingevoerd en in Schiehart niet. Hieronder ziet u welke deelgebieden er in Nieuwland zijn. 

Uitslag

Als meer dan 30 procent van de mensen reageert, is de uitslag geldig. Betaald parkeren wordt alleen ingevoerd als meer dan 50 procent van de mensen die reageren, kiest voor betaald parkeren. Is het aantal reacties lager of stemt een meerderheid tegen, dan komt er geen betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders. Dan blijft het parkeren in Nieuwland de komende jaren zoals het nu ook is. In januari wordt de uitslag bekend gemaakt. 

                           

Heeft u nog vragen? 

Kom dan naar een informatiemoment (zoals de Tuktuk op 25 oktober) of bekijk het online webinar terug. Of lees hier de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Uitleg over daling van de parkeerdruk

Uit onderzoek blijkt dat de parkeerdruk in Nieuwland overdag het hoogst is. Betaald parkeren tussen 9.00 uur en 16.00 uur (optie A) heeft daarom het grootste effect. De parkeerdruk wordt vooral veroorzaakt door het parkeren van forensen die vervolgens met het openbaar vervoer verder reizen.

Als er wordt gekozen voor betaald parkeren tot 20.00 uur (optie B) sluit dat aan op de tijden in de naastgelegen parkeerzone D. Hierdoor zal er minder overlast zijn van parkeerders zonder vergunning die in de avond uitwijken naar Nieuwland. Bewoners die ’s avonds thuiskomen, kunnen door parkeren voor vergunninghouders makkelijker en sneller een parkeerplek vinden.

Ook zullen mensen hun eigen parkeerplaatsen beter gebruiken. Met een betere verdeling van parkeerplekken voor vergunninghouders is ook de kans op foutparkeren kleiner. Foutparkeren (bijvoorbeeld op de stoep of voor een uitrit) is een veelvoorkomend probleem.

Minder bedrijfsbussen, meer handhaving

Bedrijfsbussen staan door hun grote omvang soms in de weg. Daarom zoekt de gemeente naar oplossingen. Op dit moment mogen bedrijfsbussen (langer dan 6 meter en/of hoger dan 2,40 meter) na 19.00 uur niet meer in de wijk Nieuwland parkeren. Dit geldt trouwens voor de hele gemeente. Om bestuurders van deze bedrijfsbussen te kunnen helpen, is de gemeente op zoek naar beveiligde parkeerterreinen. Als deze locaties gevonden zijn én betaald parkeren wordt ingevoerd, dan krijgen bedrijfsbussen (langer dan 5,25 meter) geen parkeervergunning meer voor de woonstraten.

Als er voor betaald parkeren wordt gekozen, komt er ook meer controles op parkeren. Door de inzet van een scanauto kunnen deze controles veel makkelijker worden uitgevoerd.

                           

Nieuwe parkeertarieven 2023

De gemeenteraad heeft vorig jaar ingestemd met een verlaging van de tarieven voor parkeren op straat en voor parkeervergunningen. Klik op deze link om de huidige parkeertarieven te bekijken.