Kerkbuurt

De Kerkbuurt is al groen, maar die kon volgens buurtschapbewoner Jaap nog wel een stukje groener. Hij besloot zijn tuin aan te pakken en de tegels te vervangen door grind. Dat werd nog leuker toen bleek dat hij daar ook nog eens subsidie voor kon krijgen!

In de tuin van Jaap liggen een aantal paden en terrassen. "Toen we hier kwamen wonen, was de eerste reflex: tegels erin", vertelt hij. Het pad om het huis heen en het terras werden bestraat. Achter het terras kozen Jaap en zijn vrouw al direct voor gras en planten. "Op een gegeven moment ga je nadenken en zie je dat het ook anders kan."

Van tegels naar grind

Jaap begon met het verduurzamen van het pad tussen hun huis en de kerktuin. "In die tuin staan onwijs veel bomen". Lekker groen, maar dat heeft ook nadelen. "De tegels die we op het pad hadden liggen, werden ook groen en spekglad. Het grind ligt er nu een paar maanden en blijft schoon. Je kunt er ook altijd nog wat extra grind overheen gooien".

Het aanleggen van het grindpad bleek ook makkelijk. "Nadat de tegels eruit zijn, moet je zorgen dat de ondergrond helemaal vlak is". Als dat eenmaal gelukt is, dan leg je worteldoeken neer. "Dat is een soort vilt. Worteldoeken laten water door, maar houden onkruid tegen", aldus Jaap.

Subsidie een verrassing

Vervolgens volgt er een laag matten. "Dat zijn rubberen matten met een honingraatpatroon. Je koopt ze per vierkante meter en kunt ze zelf bijsnijden. Het is echt heel makkelijk". Daarna krui je het grind erin. "We overwegen nu ook grind als terras. De matten zorgen ervoor dat het grind niet verschuift en dat je stoel er niet in wegzakt".

De aanleg van het grindpad werd nog aangenamer toen Jaap aan de praat raakte met de buurvrouw. "Ze vroeg of we wisten dat we subsidie voor konden krijgen voor onze plannen. Dat wisten we niet!". Na wat online zoeken, vond Jaap het loket.

Makkelijk verduurzamen

Subsidie voor het verduurzamen van je tuin is makkelijk aan te vragen, vertelt Jaap. "Je moet foto’s indienen van hoe het was, een beeld geven van hoe het gaat worden en een plattegrond van de tuin maken. Dat werd heel vlot in behandeling genomen".

Ook de afhandeling van de aanvraag verloopt soepel. "Ik ben heel goed geholpen met invullen. Toen ik belde wat ik precies moest indienen, kon iemand mij dat zo uitleggen". Op het geld hoeft hij niet lang te wachten. "Op een gegeven moment wilde ik checken hoe de aanvraag ervoor stond. Degene die het behandelde, trok zo ons dossier zo uit de stapel om even te kijken of we alles goed hadden aangeleverd. Binnen drie weken was het gepiept!".

Nog meer plannen

Wat Jaap betreft, is hij voorlopig nog niet klaar met de aanpassingen in de tuin. "Ieder jaar doen we wat. Ik heb geen plan voor de komende vijf jaar, maar we kijken per seizoen of we nog iets willen doen. Komend seizoen gaan we met het terras aan de slag". De subsidie kan hij in elk geval aanraden. "Hoe mooi is het om zo de stad te vergroenen?".

Plannen om je huis of je tuin te vergroenen? Alle mogelijkheden vind je op de website van Schiedam Waterklaar.

Bron: Betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam