Veel evenementen veroorzaken geluid zoals versterkte muziek, geluid van koelingen en aggregaten en het opbouwen van tribunes en podia. In Schiedam gelden geen maximaal toegestane geluidsniveaus. Zo voorkomen we dat evenementen niet of minder mogelijk zijn terwijl ze de stad op een positieve manier verlevendigen. Daarbij is een maximaal geluidsniveau moeilijk vast te stellen.

DCMR Milieudienst Rijnmond heeft de ‘Leidraad geluid bij kleine evenementen’ opgesteld. Om ontoelaatbare geluidsoverlast te voorkomen kunnen we de DCRM Milieudienst Rijnmond vragen om bij bepaalde evenementen advies te geven. Als het wenselijk of noodzakelijk is, vragen we de DCRM Milieudienst Rijnmond om metingen te doen tijdens het evenement. Afhankelijk van het type evenement zijn dit een aantal handmatig uitgevoerde geluidsmetingen of is dit een continue geluidsmonitoring.

Om overlast en klachten te voorkomen gelden de volgende voorschriften:

  • (Elektronisch versterkte) muziek en ander geluid mogen geen ernstige of onnodige geluidsoverlast voor de omgeving veroorzaken.
  • U moet bij gebruik van aggregaten, koelingen en andere toestellen en installaties rekening houden met de geluidsproductie. U moet zoveel mogelijk gebruik maken van geluidsarme apparaten.
  • U moet de luidsprekers zo opstellen dat de geluidsproductie zoveel mogelijk van de gevels van omliggende woningen en andere geluidgevoelige gebouwen (onderwijsgebouwen, ziekenhuizen,  verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen, kinderdagverblijven, woonwagenstandplaatsen, bestemde ligplaatsen voor woonschepen) en terreinen af gericht is, en gericht is naar het publiek op het evenemententerrein.
  • Volgens de Zondagswet mag u op zondagen voor 13.00 uur geen openbare activiteiten organiseren. De burgemeester kan een ontheffing verlenen waardoor het wel is toegestaan. Geestelijke, zedelijke of culturele evenementen in besloten ruimten zijn wel toegestaan.
  • Elektronisch versterkte muziek is niet toegestaan bij een afstand van 200 meter van kerken tijdens diensten, van scholen tijdens schooluren, van begraafplaatsen en tijdens het voorbijtrekken van een begrafenisstoet.
  • Het op- en afbouwen van het evenement moet zoveel mogelijk plaatsvinden tussen 09.00 en 21.00 uur.
  • U mag tussen 21.00 en 09.00 uur geen overlast veroorzakende opbouw- of afbreekactiviteiten uitvoeren vlakbij woningen en geluidgevoelige gebouwen (onderwijsgebouwen, ziekenhuizen,  verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, psychiatrische inrichtingen, kinderdagverblijven, woonwagenstandplaatsen, bestemde ligplaatsen voor woonschepen).
  • U moet omwonenden en omliggende bedrijven minstens een week voordat het evenement plaatsvindt, schriftelijk informeren. In de brief staan de tijdstippen van het evenement, een omschrijving van de mogelijke overlast en eventuele beperkingen. U moet een mobiel nummer vermelden waarop uw organisatie bereikbaar is tijdens de op- en afbouw en tijdens het evenement. Vermeld dat ze bij geluidsklachten contact kunnen opnemen met de Meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond via telefoonnummer 0888-333 555 (24 uur per dag bereikbaar). Stuur een kopie van deze brief naar de DCMR Milieudienst Rijnmond, t.a.v. de Meldkamer, Postbus 843, 3100 AV Schiedam.
  • Als er geluidsoverlast is, mag de burgemeester of politie de geluidsuitzending onderbreken en een verminderd geluidsniveau aangeven. In geval van herhaling mogen zij het evenement voortijdig beëindigen. De politie mag bij overtreding van de voorschriften strafrechtelijk optreden.