Hoogteverschillen in de tuin zorgen ervoor dat het water na een hevige bui naar een plek in de tuin gaat waar het geen kwaad kan. Bij een licht verdiepte tuin is het zelfs mogelijk om regenwater eerst op te vangen, zodat de grond de kans krijgt het water op te nemen.

Het dieper gelegen gedeelte van de tuin wordt op afstand gerealiseerd, zodat de gebouwen geen schade oplopen door wateroverlast. Het terras en andere delen van de tuin waar geen water mag blijven staan, kunnen iets hoger aangelegd worden. Denk hierbij wel aan een licht afschot zodat het water weg kan stromen.

Afbeelding verwijderd.

In de iets lager gelegen onverharde delen van de tuin kan het water na een heftige bui even blijven staan en geleidelijk wegzakken. Bij het aanleggen van een dergelijke infiltratievoorziening, is het type beplanting belangrijk: deze moet geschikt zijn voor zowel natte als droge grond. Gras werkt bijvoorbeeld prima.

In het natte gedeelte kunt u een houten vlonder als terras of tuinpad aanleggen. Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen, is het aan te bevelen een waterdoorlatend anti-worteldoek toe te passen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud om algengroei te voorkomen. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden.