Beter toekomstperspectief jongeren Nieuwland en Oost

Alle jongeren in Schiedam verdienen de beste kansen. Maar het is nu eenmaal een feit dat de leefbaarheid en veiligheid in wijken als Nieuwland en Oost achter blijft. Door jongeren weerbaar te maken tegen criminaliteit, kunnen ze hun kansen pakken en een goede toekomst voor zichzelf bouwen.

Programmamanager Roos Wilhelm zet zich dan ook met hart en ziel in voor het programma Preventie met Gezag. “Sommige verhalen zijn zo schrijnend. Natuurlijk hebben jongeren die de criminaliteit in gaan zelf foute keuzes gemaakt, maar als je naar de verhalen erachter kijkt, zie je ze ook vaak al 3-0 achter staan. Daarom ben ik blij dat de subsidie aan Schiedam is toegekend. Nu kunnen we echt stappen maken in een meerjarige aanpak.”

Subsidie

De subsidie maakt het voor de gemeente Schiedam en haar partners namelijk mogelijk om jongeren langdurig in hun directe leefomgeving te begeleiden. Zo spelen leerkrachten, jongerenwerkers en wijkagenten een grote rol. Maar ook andere partijen zijn betrokken bij de totale aanpak zoals het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, Stichting Halt, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

Het geld wordt onder andere besteed aan het versterken van de weerbaarheid van jongeren en het verbeteren van hun perspectief. Roos: “En eigenlijk zijn we daar vorig jaar al begonnen. Werken aan weerbaarheid door bijvoorbeeld de gevaren van internetcriminaliteit aan jongeren uit te leggen. Maar er zijn nog veel meer onderwerpen voor deze groepen van belang en het vraagt tijd om te beklijven.”

Daarnaast is het jongerenwerk al uitgebreid om een intensieve persoonsgerichte aanpak in de directe omgeving van risicojongeren mogelijk te maken. “Yets en Gro-up stellen duidelijke grenzen en dagen jongeren uit om zichzelf positief te ontwikkelen. Maar komen de jongeren alsnog in de verleiding om het vuile werk van criminelen op te knappen, dan volgen strenge consequenties. Want ook het Openbaar Ministerie heeft extra geld gekregen om samen op te trekken tegen ondermijning en georganiseerde jeugdcriminaliteit.”

Uitvoeringsprogramma

Waar het geld allemaal naartoe gaat, staat beschreven in het uitvoeringsprogramma. Roos: “Ik geloof dat we met dit plan het verschil kunnen maken voor de kinderen en jongeren die nu opgroeien in Nieuwland en Oost. Bovendien is Schiedam één van de negentien gemeenten in Nederland die extra geld krijgen voor hun kwetsbare gebieden via het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Al deze extra inzet bij elkaar gaat zijn vruchten afwerpen als we samen optrekken.”

De uitvoering van het plan is begin 2023 gestart. Wil je het hele uitvoeringsprogramma bekijken? Neem dan gerust contact op met Roos Wilhelm via het contactformulier.