Ga in gesprek met uw buren

Als het gaat om woonoverlast veroorzaakt door uw buren, is in gesprek gaan met uw buren erg belangrijk. Als uw buren niet weten wat er mis is, kunnen zij het ook niet oplossen. Probeer op een goed moment uw buren aan te spreken en bereidt dit gesprek voor. Het kan ook handig zijn om in een logboek de situaties op te schrijven en bij te houden op welke moment u overlast ervaart. Vindt u het moeilijk om uw buren aan te spreken. De website Problemen met je buren? Geeft bruikbare tips hoe u dit het beste kunt doen.

Hulp van buurtbemiddeling

Een gesprek aangaan kunt u ook eventueel doen met hulp van Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode waarbij onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren helpen om weer met elkaar in gesprek te komen en goede afspraken te maken. U kunt zelf contact opnemen met Buurtbemiddeling.

Hulp van uw VVE

U kunt ook zelf de hulp inschakelen van uw VvE en als u huurder bent kunt u een melding doen via Overlast melden - Woonplus. Woonplus neemt dan de regie en gaat indien mogelijk met u, omwonenden en de overlastgever(s) in gesprek om een passende oplossing te vinden. Huurt u van een particuliere pandeigenaar of bij een beheerder van het pand, dan kunt u bij hun een melding doen. De pandeigenaar is in eerste plaats verantwoordelijk voor uw woongenot.

Hulp van de Regelrechter 

Als u samen met uw buren een uitspraak wilt hebben van een rechter kunt u de regelrechter inschakelen. De regelrechter is een laagdrempelige en goedkope rechter die gespecialiseerd is in mediation.

Gratis juridisch advies

Het kan zijn dat de vraag alleen vanuit u komt. Dan kunt u een civiele procedure starten bij of de kantonrechter. Via de website Overlastadvies.nl kunt u gratis juridisch advies krijgen over uw situatie. Op de website van het juridisch loket staan handige tips en zij kunnen u ook helpen bij het starten van een juridische traject. Voor mensen met een laag inkomen is dit gratis. 

Melden woonoverlast

Wanneer een goed gesprek met uw buren niet heeft geholpen of als u vanaf het begin wilt dat de gemeente op de hoogte is van de situatie, kunt u melding doen. Dit kunt u doen bij het Melden woonoverlast | Schiedam. Dit kan met of zonder DigiD (anoniem) en is gratis. Het Interventieteam Woonoverlast neemt dan zo snel mogelijk  contact met u op.

Geen spoed maar wel overlast in de late uren?

Bel de politie op 0900-8844. Loopt een situatie uit de hand, bel dan direct 112.