Mensen met een handicap kunnen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

Bestuurderskaart

U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter aaneengesloten zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken.

Passagierskaart

Als u passagier bent van een auto of brommobiel, kunt u de kaart aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter aaneengesloten zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.

Een instellingskaart

Als u vervoer verzorgt van mensen die in een speciale zorginstelling verblijven.

Afspraak maken

Maak telefonisch via 14010 een afspraak voor de aanvraag. De gemeente verwerkt uw aanvraag naar Argonaut. U moet daarna binnen 2 weken de keuringskosten aan Argonaut betalen, waarna u een schriftelijke uitnodiging ontvangt voor een geneeskundig onderzoek. De keuringsarts beoordeelt of u in aanmerking komt voor een kaart. Als dit het geval is, dan wordt de kaart via het Klant Contact Centrum naar u toegestuurd.

Kosten

  • € 115,00 voor de medische keuring
  • € 28,25 voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor de kaart

Let op: wanneer de keuring negatief uitvalt, ontvangt u geen geld terug.

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Geldig rijbewijs (bij aanvraag bestuurderskaart)
  • 1 recente kleurenpasfoto

Hoe verlengen

Maak telefonisch via 14010 een afspraak neem uw huidige uw kaart en een pasfoto mee. Daar wordt gekeken of de kaart zonder keuring verlengd kan worden. Als dat zo is wordt de kaart direct vernieuwd. Is er een herkeuring geadviseerd dan is de procedure hetzelfde als bij de eerste aanvraag.

Waar parkeren

  • U kunt met de kaart parkeren op de aangegeven gehandicaptenparkeerplaatsen
  • In Schiedam mag u met de kaart ook gratis gebruik maken van parkeerplaatsen in ‘betaald parkeren gebieden’. In parkeergarages moet wél betaald worden
  • In de meeste Europese landen