In Schiedam kun je hulp krijgen om energie te besparen en jouw energierekening te verlagen. De informatie op deze pagina is voor inwoners van Schiedam. Ook als ondernemer kun je energie besparen. Lees meer op deze pagina.

Energie besparen

Er zijn verschillende manieren om jouw energieverbruik en de energiekosten te verlagen.

Kleine maatregelen
Gratis energiehulp

Gemeente Schiedam biedt alle inwoners gratis Energiehulp. Daarvoor komen energieklussers bij jou thuis om kleine energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips en radiatorfolie, aan te brengen. Ook krijg je tips over hoe je energie kunt besparen. De Energiehulp kost jou helemaal niets.

Kijk voor meer informatie op www.energiehulp.nl/schiedam. Op deze website kun je ook meteen een afspraak maken.

Verbeteren isolatie
Servicepunt Woningverbetering

Als huurder kun je grotere isolatiemaatregelen alleen met goedkeuring van de verhuurder (laten) aanbrengen. Woningeigenaren kunnen voor gratis en vrijblijvend advies over isolatie en besparen terecht bij het Servicepunt Woningverbetering. Je krijgt een op maat advies met verduurzamingsmaatregelen en financiering. Ook helpen de adviseurs jou op weg over hoe je het advies kunt uitvoeren.

Een afspraak maak je eenvoudig via www.servicepuntwoningverbetering.nl.

Financiële hulp

Tijdelijk Noodfonds Energie

Tot en met 31 maart 2024 kunnen huishoudens die aan de voorwaarden voldoen via het Tijdelijk Noodfonds Energie van de Rijksoverheid tijdelijke steun aanvragen voor het betalen van de energierekening.

Meer weten over het Noodfonds? Of checken of jouw huishouden hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de website van het Noodfonds. Heb je hier hulp bij nodig? Ga dan naar een inloopspreekuur van Energiehulp. Kijk op deze pagina voor een inloopspreekuur bij jou in de buurt.

Energietoeslag 2023

Heb jij de eenmalige energietoeslag 2023 nog niet automatisch ontvangen en denk je hier wel recht op te hebben? Vraag de energietoeslag 2023 dan vóór 30 juni 2024 digitaal bij Stroomopwaarts aan. Log in met jouw DigiD en vul jouw informatie in.

In Schiedam hebben de volgende inwoners recht op de energietoeslag 2023 van 1300 euro:

  • Inwoners met een bijstandsuitkering of individuele inkomenstoeslag
  • Kostendelers met een contract met een energieleverancier
  • Inwoners die de energietoeslag 2022 hebben aangevraagd en ontvangen
  • Andere inwoners (en hun partners) met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm
  • Jongeren van 18, 19 en 20 jaar die op zichzelf wonen in Schiedam en een contract met een energieleveranciers hebben
  • Studenten die in Schiedam op zichzelf wonen en een contract met een energieleverancier hebben, hebben recht op een energietoeslag 2023 van 900 euro

Bijzondere bijstand energiekosten 2023

Heb jij jouw jaarafrekening 2023 van jouw energieleverancier ontvangen en is deze veel hoger dan het vorige jaar? Tot 31 maart 2024 kun je, als je hiervoor in aanmerking komt, een aanvraag indienen voor bijzondere bijstand energiekosten. Meer informatie of een aanvraag indienen kan bij Stroomopwaarts of via onderstaande formulieren.

Hulp bij het invullen van het aanvraagformulier of vragen?

Twijfel jij of je in aanmerking komt voor de energietoeslag of de bijzondere bijstand 2023? Of heb jij hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Dan kun je een afspraak maken met de Formulierenbrigade van Stroomopwaarts via 010 - 246 55 55. Zij helpen je hier graag verder mee.

Hulp bij geldproblemen

Kom je door jouw energiekosten in de schulden? Of heb jij andere geldproblemen? Dan kunnen het Wijkondersteuningsteam(WOT) en Stroomopwaarts jou helpen.