Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2050 naar 620.000. Dit betekent dat steeds meer inwoners en organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie. In Schiedam zijn er in 2023 1.500 inwoners met dementie. In 2050 zijn dat er naar verwachting 2.400.

Dementievriendelijk Schiedam

Schiedam vindt het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk blijven meedoen in de samenleving. Bijvoorbeeld door het vergroten van kennis over dementie. En door het mogelijk maken van begeleiding op maat voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De gemeente werkt daarin samen met inwoners, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders en vrijwilligersorganisaties.

Certificaat Dementievriendelijk

Er gebeurt veel op het gebied van dementie in Schiedam. Daarom heeft de gemeente Schiedam op 21 september 2020, op Wereld Alzheimer Dag, het certificaat Dementievriendelijke Gemeente Schiedam ontvangen van Alzheimer Nederland, afdeling Nieuwe Waterweg Noord.

Meer weten?

Waar kan ik terecht?

  • Persoonlijk advies over ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers kan starten met een afspraak bij een van de zes wijkondersteuningsteams (WOT) die in Schiedam actief zijn. Daar werken onder andere ouderenadviseurs en consulenten van Rogplus.
  • Als de diagnose dementie is vastgesteld via de huisarts, kunt u ondersteuning krijgen van de casemanagers dementie. Deze worden gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet. Informatie: bij uw huisarts en/of zorgverzekeraar.

Activiteiten

  • Minters Mantelzorg en KLiK Vrijwilligers bieden diverse cursussen aan en op aanvraag ook training en voorlichting op maat.
  • Alzheimer Nederland en Frankelandgroep organiseren elke tweede dinsdag van de maand in Zorgcentrum Frankeland een Alzheimercafé. Mensen met de diagnose dementie, mantelzorgers en geïnteresseerden zijn hier van harte welkom.
  • Odensehuis De Bovenkamer in Vlaardingen houdt gespreksavonden over dementie. Ook zijn er bij De Bovenkamer doordeweeks laagdrempelige inloopdagen voor mensen met de diagnose dementie, mantelzorgers en geïnteresseerden. Verder kunnen mantelzorgers er eenmaal per maand terecht bij de Mantelzorggespreksgroep. In Schiedam is een vergelijkbaar initiatief: het Geheugenkompas van Seniorenwelzijn MVS
  • Mensen met lichte geheugenproblemen kunnen deelnemen aan de Visiteclubs Plus van Seniorenwelzijn MVS en Frankelandgroep
  • Mensen met zwaardere dementieklachten kunnen, na indicatie door Rogplus, deelnemen aan de Wmo-maatwerkvoorziening Dagbesteding bij Frankelandgroep of Argos Zorggroep.
  • Om mantelzorgers te ontlasten kunnen er thuis Maatjes (getrainde en begeleide vrijwilligers) ingeschakeld worden die tijd met de cliënt met dementie doorbrengt of deze begeleidt naar afspraken.
  • Om mantelzorgers voor langere tijd te ontlasten is er logeermogelijkheid voor mensen met dementie. Deze is mogelijk op indicatie door Rogplus.