Wat is de planning voor 5G?

Nederland heeft eind juni 2020 de eerste frequenties aan de telecomaanbieders geveild. In 2022 volgt een veiling voor de overige frequenties. De telecombedrijven kopen de mobiele frequenties en zijn vervolgens verantwoordelijk voor het bouwen van het netwerk en plaatsen van de benodigde zendmasten en antennes. Het bouwen van het netwerk verloopt in fases en start in 2020. De verwachting is dat de meeste Nederlanders vanaf 2020 gebruik kunnen maken van 5G.

Door wie, waar en wanneer worden de frequenties geveild?

De frequenties worden geveild door de Rijksoverheid via het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Telecomaanbieders hebben tussen 6 maart en 6 april 2020 een aanvraag kunnen indienen voor deelname aan de veiling. EZK heeft de frequentieveiling op 29 juni 2020 geopend. Op 21 juli werd er bekend gemaakt dat drie partijen frequenties hebben verworven. Dit is in lijn met de Europese afspraken die hierover gemaakt zijn. Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie over de veilingen te vinden. Op het moment dat de frequenties geveild zijn, kunnen operators de 5G frequenties gebruiken.

Kunnen operators nu al 5G aanbieden?

Er zijn nu al telecomaanbieders die aangeven dat zij al 5G aanbieden. Deze telecomaanbieders passen de 5G-technologie toe in de huidige 4G-frequentiebanden en met bestaande antennes. Ze maken nog geen gebruik van de nieuwe 5G-frequenties. Gebruikers moeten een toestel hebben dat het nieuwe netwerk ondersteunt. De snelheid ligt iets hoger dan bij 4G.