Aziatische hoornaar

In Nederland komen twee soorten hoornaars (wespen) voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar.

De Aziatische hoornaar, ook wel Vespa Velutina genoemd, is een invasieve exoot. Wat dit betekent? Invasieve exoten zijn planten, dieren of micro-organismen (bijvoorbeeld schimmels) die van nature niet in onze streken voorkomen. Maar door het vrije verkeer van mensen of goederen verspreiden deze planten en dieren zich alsnog naar andere landen of continenten. En dat kan risico's met zich meebrengen.

De Aziatische hoornaar staat dan ook op de Europese Unielijst van exoten. Provincies zijn hiermee verplicht om deze wesp te bestrijden, wanneer deze wordt gezien. Ook is het verboden om deze soorten in het wild los te laten. De Aziatische hoornaar maakt in de zomer enorme nesten, één nest consumeert ongeveer 11 kg insecten, wat overeenkomt met zo’n 100.000 beestjes. Wij raden streng af om zelf nesten te behandelen of te verwijderen wegens de risico’s op meerdere steken. De (Europese) hoornaar is een belangrijke rover in de natuur die niet bestreden hoeft te worden.

Verschillende soorten

De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar. De koningin van de Aziatische hoornaar meet 3,5 centimeter van kop tot angel. Ze is iets kleiner dan de Europese hoornaar koningin, die een lengte van 4 cm haalt. Je zal natuurlijk de kans niet krijgen om een levende hoornaar nauwkeurig te meten. Gebruik eerder het kleurpatroon om Aziatische van Europese hoornaars te onderscheiden.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

  • Tussen 2 en 3 cm lang
  • Zwart borststuk
  • Zwarte antennes
  • Geel uiteinde aan de poten
  • Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band

Zie de foto hieronder om de verschillende soorten te kunnen onderscheiden:



Bron: Vlaams Bijen Instituut

Wat te doen?

Zie je ergens een Aziatische hoornaar in jouw omgeving? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een primair nest (vaak tussen maart en juni) of een groot nest hoog in de boom (vaak tussen juli en oktober)? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Stichting Schiedamse Stadsimkers (SSI). Zij zijn te bereiken via het volgende e-mailadres: @email

Of maak een melding via deze link. Graag met een duidelijke foto zodat te zien is om welke soort het gaat. Vermeld ook je naam, mobiele telefoonnummer en voeg de GPS coördinaten via Google Maps toe aan je melding.

De Schiedamse Stadsimkers komen na de melding zo snel mogelijk een kijkje nemen. Zij zijn ervaren en nemen de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat het nest professioneel wordt verwijderd. Let op: ga niet zelf aan de slag. Als je te dicht bij het nest komt (binnen een straal van 5 meter) worden de wespen erg agressief en kunnen ze je steken. Maak je melding via deze link.

Meer informatie?

Behoefte aan meer informatie over de Aziatische hoornaar? Bekijk dan onderstaande bronnen:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vind je informatie over de kenmerken, het nest, het maken van een melding en de bestrijding van de Aziatische hoornaar in Nederland. Klik op de link voor meer informatie.

Nederlandse Bijenhoudersvereniging

Op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vind je informatie over het gevaar, de levenscyclus, de herkenning en de opsporing van de Aziatische hoornaar. Zowel voor de imkerij, fruitteelt als voor de biodiversiteit. Klik op de link voor meer informatie.

Rapport EIS Kenniscentrum Insecten

Het EIS Kenniscentrum Insecten heeft in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een rapport opgesteld over de verspreiding, de ecologie, de impact en de beheersing van de Aziatische hoornaar in Nederland. Klik op de link onderaan deze pagina om dit rapport te bekijken.