De gewone berenklauw is een plant die van nature voorkomt in Nederland en is niet giftig. De reuzenberenklauw is een exoot en kan bijzonder nare reacties op de huid van mens en dier veroorzaken. Momenteel groeien de planten erg snel en worden ze zoveel mogelijk handmatig bestreden.

Hoe ziet een reuzenberenklauw eruit?

De reuzenberenklauw is een 90-200 cm hoge plant, die veel langs dijken en wegen voorkomt maar ook in bosplantsoen en grasvelden. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gelobde bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. De reuzenberenklauw bloeit van juli tot oktober met witte bloemen in grote schermen.

Het sap van de plant bevat stoffen waar men voor moet oppassen. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap kan bij sommige mensen binnen 24 uur rode jeukende vlekken veroorzaken, gevolgd door zwelling en blaarvorming. Het letsel kan eruitzien als een brandwond en het kan twee weken duren voordat het genezen is. Bij sommige mensen kunnen deze brandwonden zeer extreme vormen aan nemen en leiden tot hoge koorts en ernstige schade aan de huid. Als litteken kan er een bruinverkleuring optreden. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot blindheid leiden.

Wat doet de gemeente?

Hoewel de gemeente haar best doet om de planten zo veel mogelijk te verwijderen is dit gezien het grote aantal plekken niet overal haalbaar. Prioriteit hebben de speelplaatsen en wandelpaden en in tweede instantie de honden uitlaatplaatsen. De planten worden bestreden door uitsteken en maaien. De plant maakt een nieuwe scheut op de resten van de wortel, waardoor herhaald bestrijden noodzakelijk is.

Vermijdt contact met het plantensap

Als voorzorgsmaatregel moet dus elk contact met het plantensap vermeden worden. Als dit toch gebeurd is, moet het sap zo snel mogelijk afgespoeld worden met veel koud water en moet blootstelling aan zonlicht, maar ook de zonnebank, van de huiddelen die in contact geweest zijn met het sap minstens 48 uur vermeden worden.

Kinderen kennen de risico’s niet en kunnen in contact komen met de plant bij het spelen. Het is verstandig om regelmatig te controleren of zij in contact zijn gekomen met de plant.

Ook voor een hond geldt dat deze niet in contact mag komen met het sap. Zeker de neus van de hond is hier erg gevoelig voor. Als de hond door rollen of vrij lopen in contact is gekomen met de berenklauw moet ook ruim met koud water gespoeld worden en moet de hond uit de zon gehouden worden.

Verwijderen uit eigen tuin

Advies is om de plant bij bewolkt weer te verwijderen. Draag bij voorkeur kleding met lange mouwen en handschoenen. De plant moet uitgeput worden dus zal herhaaldelijk bij de wortel afgestoken moeten worden tot zo'n 10 á 15 cm diepte. De plant slaat energie en voedingsstoffen op in de wortel. Energie wordt opgebouwd in de bladeren van de plant. Zodra nieuw blad zichtbaar wordt opnieuw de jonge plant zo diep mogelijk afsteken. Wanneer alle in de wortel opgeslagen reservestoffen opgebruikt zijn komt er geen nieuwe scheut. Belangrijk is om te blijven controleren. 

Bij grote planten waar de knopzetting aanwezig is of er al bloeischermen of uitgebloeide schermen aanwezig zijn kun je de bloemknoppen en bloem- en zaadschermen uitknippen. In de bloemknoppen zit zoveel energie opgesloten dat deze knoppen na verwijdering nog in staat zijn om zaden te produceren. Bloemknoppen en schermen bij het restafval weggooien. Niet bij het groente- fruit- en tuinafval, want zaden kunnen het composteerproces ten dele overleven. De overige plantendelen mogen wel bij het gft-afval. Bij volwassen planten is bestrijding een langdurig proces, maar de aanhouder wint.