De gemeente Schiedam heeft een samenvatting gemaakt van de nota Veerkrachtig meedoen. Hierin staat hoe de gemeente Schiedam kijkt naar armoede en bestaansonzekerheid en hoe de gemeente dit wil voorkomen, bestrijden en oplossen.
Voor wie?
De nota Veerkrachtig Meedoen is er voor alle inwoners, organisaties, het college en de gemeenteraad.
De kijk op armoede verandert
Vroeger dachten de rijksoverheid en gemeenten dat armoede kon worden opgelost door het verhogen van inkomsten. Ze dachten ook dat mensen vaak zelf schuldig waren als ze in armoede kwamen.
Nu weten we dat dit niet klopt. En dat vooroordelen over mensen in armoede schadelijk zijn. Het probleem ontstaat vaak door ingrijpende gebeurtenissen en ligt vaak niet alleen bij de mensen zelf. Juist landelijke politieke beslissingen en regels maken het moeilijk om mensen goed te helpen. En de gevolgen van armoede zijn groot: het is meer dan een gebrek aan geld. Armoede bedreigt de bestaanszekerheid van inwoners en heeft invloed op hun welzijn, sociale netwerk, de woon- en leefomgeving en of mensen goed mee kunnen doen in de maatschappij.
Wat is de uitdaging voor de gemeente?
De gemeente erkent dat bestaansonzekerheid geen individuele uitdaging is. Er is niet één reden waarom mensen in armoede leven. Alleen zorgen dat mensen meer geld verdienen, helpt niet genoeg om het probleem echt op te lossen. Daarom kijken we naar de oorzaken en gevolgen van leven in financiële onzekerheid. Door beter te begrijpen waarom mensen in armoede of schulden terechtkomen, kan de gemeente beter bijdragen aan een waardig leven voor alle Schiedammers.
Hoe gaan we dat aanpakken?
De gemeente kiest voor een nieuwe manier om naar armoede te kijken, met vijf belangrijke uitgangspunten:
- We willen vooroordelen over mensen die leven in armoede tegengaan.
- We behandelen iedereen gelijk. We zijn bewust van en houden rekening met (verschillen in) persoonlijke kwaliteiten en leefwereld.
- We verbeteren de hulp en communicatie van de gemeente door rekening te houden met de (geld)stress van Schiedammers.
- Vragen en problemen bekijken we breder en we sluiten aan bij verschillende beleidsvelden.
- We werken samen met partners in de stad en betrekken de participatieraad regelmatig. Ook leren we van de creativiteit en kwaliteiten van Schiedammers die zelf ervaringskennis hebben.
De komende jaren gaan we met verschillende activiteiten aan de slag, zodat de gemeente en de partners in de stad zich bewust zijn van de gevolgen, oorzaken en oplossingen voor bestaansonzekerheid.
Wat gaat de gemeente nu meer en/of anders doen?
We willen dat medewerkers van de gemeente en partners zich nog meer bewust worden van armoede en bestaansonzekerheid. Naast wat de gemeente al doet om financiële bestaansonzekerheid te verminderen, komen er in het plan “Veerkrachtig meedoen” extra acties, zoals:
- Een samenhangende blik op armoede binnen alle afdelingen die beleid ontwikkelen in de gemeente Schiedam.
- Via sportverenigingen en hobbyverenigingen, religieuze instellingen en de wijkondersteuningsteams gaan we op zoek naar bestaande netwerken om de mogelijkheden onder de aandacht brengen.
- Samen met Stroomopwaarts een plan maken om specifiek de groep mensen die werken, maar nog steeds moeite hebben om rond te komen, te helpen.
- Regelmatig in gesprek met partners in de stad om ideeën op te halen.
- Gesprekken organiseren over geldstress waar iedereen welkom is.
- Campagne starten om mensen bewust te maken van armoede en de gevolgen daarvan.
- De dienstverlening verbeteren en medewerkers van de gemeente en van partners trainen.
- Samen met partners en ervaringsdeskundigen een plan maken waarin staat hoe we kijken naar de problemen, hoe we die kunnen aanpakken en wat de prioriteiten zijn.
Samenvatting op één pagina
Deze samenvatting bekijken op één pagina? Klik hier.