Schiedam was dit jaar gaststad voor het Nationaal Congres Parkeren & Mobiliteit. Onder het treffende thema 'Parkeren is nooit gratis' verzamelden zich in het Theater aan de Schie vele professionals, experts en geïnteresseerden uit het hele land voor een inspirerende dag vol inhoud, ontmoeting en beweging.
Wethouder Frans Hamerslag (Mobiliteit): "Het aantal bezoekers aan het congres was dit jaar uitzonderlijk hoog. Dat geeft wel aan dat parkeren en mobiliteit in veel gemeenten actuele onderwerpen zijn. De kennis die we met elkaar hebben gedeeld zorgde voor volop stof tot nadenken, maar ook voor nieuwe inzichten. Die kunnen we goed kunnen gebruiken in het bereikbaar maken en houden van onze steden en de mogelijkheden om oplossingen te vinden voor parkeervraagstukken. Ook in Schiedam zullen we daar ons voordeel mee doen."

Kennis delen
Het congres startte met een vraaggesprek tussen dagvoorzitter Johan Diepens en wethouder Frans Hamerslag. Daarin werd niet alleen de dynamiek en rijke historie van Schiedam belicht, maar ook de actuele uitdagingen rondom parkeren en mobiliteit die onze stad kent. Vervolgens betraden Giuliano Mingardo (Senior onderzoeker Stedelijke Economie en Transporteconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) en Derk Loorbach (directeur van DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) het podium met boeiende presentaties over hun kijk op het thema 'Parkeren is nooit gratis'. Na een korte pauze werd in de deelsessies volop kennis gedeeld over uiteenlopende thema’s binnen het vakgebied.
Excursies
Het stralende weer bleek perfect voor de excursies die op het programma stonden. De deelnemers konden kiezen om fietsend naar Merwe4Havens of Nieuw-Mathenesse te gaan. Daar werden ze meegenomen in de transformatie van deze gebieden in ontwikkeling met uiteraard daarbij een toelichting over de keuzes rondom mobiliteit en parkeren.
Een derde groep ging met de bus naar de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS), waar zij in het ONS-gebouw een presentatie kregen over de ambities vanuit SDK Vastgoed en de gemeente Schiedam, gevolgd door een wandeltocht door de 's-Gravelandsepolder terug naar het theater.
De laatste groep maakte een wandeltocht in safaristijl vanuit het SchieDistrict met verhalen over de toekomst van station Schiedam Centrum en de integrale gebiedsontwikkeling daaromheen.
De dag werd gezamenlijk afgesloten in het Theater aan de Schie.
