Vanaf januari 2025 kunnen zowel inwoners als organisaties in Schiedam weer een aanvraag indienen voor het Beweeg- en Sportakkoord Schiedam. Met deze subsidie ondersteunt de gemeente initiatieven, die inwoners aanmoedigen om meer te sporten en bewegen. In 2024 zijn dankzij deze subsidie al veel succesvolle projecten gestart.
Antoinette Laan, wethouder Sport van de gemeente Schiedam, blikt tevreden terug op het afgelopen jaar: “In 2024 zijn er veel vernieuwende aanvragen ingediend die bijdragen aan de gezondheid van Schiedammers. Het is geweldig om te zien hoe deze projecten Schiedammers verbinden, inspireren en actief maken. Daarom moedig ik iedereen aan om ook in 2025 met nieuwe ideeën te komen.”
In 2024 gingen maar liefst 12 nieuwe projecten van start, uiteenlopend van dansen voor ouderen tot de oprichting van een volleybalteam en sporten met hartpatiënten. In totaal is hieraan € 45.836,- van het beschikbare budget van € 50.000,- besteed. Marc Bos-Rongen, coördinator Sport & Preventie van het Beweeg- en Sportakkoord, kijkt met trots terug op het afgelopen jaar: “Het is fantastisch om te zien hoeveel impact deze initiatieven hebben gehad. Samen werken we aan een sportief en gezond Schiedam. Op naar nog meer mooie aanvragen in 2025!”
Nieuwe ideeën welkom
Wie ook ideeën heeft waarmee Schiedammers worden aangemoedigd om meer te sporten en te bewegen, kan vanaf januari terecht op de website van Lekker Bezig Schiedam. In 2025 is in totaal 50.000 euro te verdelen. Per initiatief is tussen de 250 en 10.000 euro beschikbaar. Op de website staat alle informatie, zoals waaraan een aanvraag moet voldoen.
Succesvolle projecten in 2024
Dankzij het Beweeg- en Sportakkoord Schiedam zijn het afgelopen jaar de volgende projecten en evenementen gestart:
- Tennisles voor kinderen met een verstandelijke beperking: Het creëren van een sportomgeving waarin iedereen kan meedoen.
- Starten g-handbalteam: Mensen met een verstandelijke beperking, die niet rolstoel gebonden zijn, de kans geven om te sporten en bewegen.
- Wandelgroep Schiedam Centrum: Voor iedereen die 30 minuten kan wandelen, met of zonder hulpmiddel. Ook worden er spierversterkende oefeningen gedaan. Zo is het naast de sociale component, ook goed voor de vitaliteit.
- Kamp Noord: Organiseren van sport- en spelactiviteiten voor kinderen met een beweegachterstand, gericht op het verbeteren van kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Deelnemers worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen en grenzen te verleggen.
- Beweeggroep voor senioren met geheugenproblemen: Verbetering van het denkvermogen en doorbloeding. En het vertragen van dementie.
- Danspaleizen in Soos Blauwhuis: Bewegen is goed voor de mentale- en fysieke gezondheid en zelfredzaamheid van senioren. Hoe kun je dit beter doen dan door met leeftijdsgenoten te dansen.
- Tennisclinics voor de jeugd: Kinderen van 5 tot en met 18 jaar aan het sporten krijgen door het organiseren van open jeugddagen met verschillende tennisactiviteiten, zodat zij kennismaken met het verenigingsleven.
- DansFit voor Nieuwland: Verbeteren van fysieke activiteit, sociale cohesie en een gezonde levensstijl bij kinderen tussen 8 en 12 jaar door middel van danslessen.
- Sporten met hartpatiënten: In groepsverband 30 minuten circuittraining, gevolgd door een wandel/hardlooptraining van 12 minuten. Afsluitend nemen zij deel aan diverse sport- en spelvormen. Dit om de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid zo hoog mogelijk te houden
- Sport- en spelkampen: Kinderen met een beweegachterstand plezier laten beleven in bewegen en vaardigheden bijbrengen, zodat ze een leven lang willen en gaan bewegen.
- Oprichten volleybalteam: Het creëren van een sterke verbinding tussen jongeren en volwassenen uit de wijk Nieuwland die lid zijn van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond en hen motiveren om gezonder te leven.