Tijdens twee bewonersavonden (op 17 juli 2024 en 22 januari 2025) konden bewoners hun vragen stellen. Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen. Het is ook mogelijk om de presentatie van 22 januari op te vragen bij het projectteam.

Vragen over Communicatie:

Wie is er tijdens de uitvoering verantwoordelijk?

Tijdens de uitvoering van herinrichtingsprojecten is de aannemer het eerste aanspreekpunt voor bewoners. Als de aannemer een vraag niet kan beantwoorden, wordt er contact gelegd met de gemeente. Lees hier meer over onze communicatie. Of ga terug naar de projectpagina van dit project.

Waarom werd de exacte startdatum door aannemer Van Kessel niet aangekondigd in de nieuwsbrief, die de gemeente in de wijk verspreid heeft?

Bij het verschijnen van de nieuwsbrief met de ondertitel 'Start werkzaamheden januari 2025' was de startdatum nog niet bekend. Daarom vermelden we dat we gingen starten met de werkzaamheden in de Tielman Oemstraat. Van Kessel heeft hierop rond de kerst met een bewonersbrief de exacte startdatum bekend gemaakt aan de bewoners van die betreffende fase.

Kan de communicatievoorziening met detailinformatie verbeterd worden?

Wij doen onze uiterste best om u op verschillende manier zo goed mogelijk te informeren. 

Vragen over de Inrichting:

Hoe komt de nieuwe inrichting eruit te zien?

Bekijk hier de inrichtingstekeningen. Of maak een afspraak met de aannemer Van Kessel.

Wat is er gedaan met de inbreng van bewoners om over de inrichting mee te denken?

Alle participatie is verwerkt in het inrichtingsplan. Voordat er een definitief ontwerp is opgesteld, hebben we bij de bewoners de wensen en ideeën opgehaald. Participatie betekent helaas niet dat alle wensen gehonoreerd kunnen worden in verband met alle mogelijkheden waar de gemeente rekening mee moet houden.

Hoe breed worden de stoepen (in de Sint Liduinastraat)?

Er zijn meerdere stoepbreedtes in de wijk. Als u wilt weten hoe breed de stoep voor uw woning wordt, kunt u hiervoor een afspraak maken met aannemer Van Kessel.

Hoeveel centimeter wordt de wijk opgehoogd?

De openbare ruimte wordt teruggebracht tot de hoogte die het bij aanleg had.

Wat kan ik zelf doen om mijn tuin op te hogen?

Alle informatie over het ophogen van uw tuin leest u hier.

Blijft de Aleidastraat een 30 km/uur gebied?

In de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 30 km/uur. Dit geldt dus ook voor de Aleidastraat.

Waar komen de zitbankjes op het Sint Liduinaplein?

Er worden twee zitbankjes teruggeplaatst richting het Julianapark, zodat er niet richting de woningen gekeken wordt.

Waarom staat er een betaalautomaat ingetekend?

Uit voorzorg is hierover nagedacht maar door de draagvlakmeting is er niet gekozen voor betaald parkeren waardoor deze betaalautomaat kan komen te vervallen.

Blijft de overlast en trillingen, die de huidige drempels en verkeersplateaus in sommige straten veroorzaken?

Na de nieuwe inrichting verwachten wij dat dit grotendeels voorbij zou moeten zijn.

Vragen over de Uitvoering:

Waar parkeer ik mijn auto tijdens de werkzaamheden?

De gemeente maakt samen met de aannemer een Plan van Aanpak voor het (tijdelijk) parkeren tijdens de werkzaamheden in uw straat. Hierbij proberen wij de overlast tot een minimum te beperken. Zodra de werkzaamheden in uw straat starten, ontvangt u een brief met informatie over de planning, het tijdelijk parkeren en overige relevante onderwerpen.

Wordt de Aleidastraat vanaf de Vlaardingerdijk in één keer uitgevoerd?

Nee. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. De ondergrondse infrastructuur (kabels en leidingen, verleggen van riolering) vergt tijd. Ook moet er rekening worden gehouden met het verkeer, bereikbaarheid van ondernemers en bewoners. Er zal overlast zijn tijdens de uitvoering maar de gemeente probeert dit zoveel mogelijk te beperken.

Vragen over Parkeren:

Komen er evenveel parkeerplaatsen terug in het nieuwe ontwerp?

In het nieuwe ontwerp wordt het aantal parkeerplaatsen uitgebreid met 7 stuks.

Wordt er bij de nieuwe inrichting ook rekening gehouden met mindervaliden?

Ja, in de technische uitwerking laten wij de VGR (Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam) het ontwerp toetsen.

Wordt er iets gedaan aan het tekort aan fietsenstallingen?

In het herinrichtingsplan is rekening gehouden met fietsparkeren. Er is goed gekeken naar ruimte voor fietsparkeren in de straten. Hiervoor worden fietsnietjes geplaatst. Voor de aanvraag van een afgesloten fietsenstalling, zoals bijvoorbeeld een fietstrommel dient u een aanvraag te doen.

Hoeveel fietsnietjes komen er in de wijk?

Als gemeente vinden we het belangrijk dat steeds meer mensen gaan/blijven fietsen. Het fietsnietje is de oplossing om fietsen prettig en stevig vast te zetten. Daarom gaan we in totaal 592 fietsnietjes in de wijk plaatsen. Dit zijn er 349 meer.

Waar komen de fietstrommels?

Alle fietstrommels worden op dezelfde locatie/of daar vlak in de buurt teruggeplaatst. Bekijk hier de inrichtingstekeningen. Of maak een afspraak met de aannemer Van Kessel.

Is het mogelijk rekening te houden met caravans in de straat?

Nee, caravans mogen maximaal drie dagen achter elkaar in de straat staan. In het ontwerp houden we hier geen rekening mee.

Klopt het dat er vier inritten in de Tielman Oemstraat zijn?

Doordat er geen inritvergunningen in deze straat zijn, worden deze inritten door de aannemer verwijderd. Hiervoor komen openbare parkeervakken of fietsnietjes voor terug.

Vragen over de Openbare Verlichting:

Komt er nieuwe openbare verlichting?

Ja, alle lichtmasten en armaturen worden vervangen.

Is er voldoende rekening gehouden met goede verlichting?

Wij gaan ervoor zorgen dat de straten voldoende verlicht worden. Er wordt een lichtberekening gemaakt aan de hand van het inrichtingsplan. Dit zou er nog toe kunnen leiden dat er nog enkele lichtmasten verplaatst en/of toegevoegd worden.

Vragen over de Speeltuin:

Kan de ondergrond van de speeltoestellen aan de Fabristraat en Vriendschapsplein) ook in meerdere kleuren worden uitgevoerd?

Deze mogelijkheid wordt op een later moment onderzocht.

Vragen over Duurzaamheid:

Is er in het plan rekening gehouden met duurzaamheid?

Jazeker. Daar waar verharding (stenen/tegels) geen functie heeft, wordt dit vervangen door groen. We proberen ook zoveel mogelijk waardevolle bomen te behouden. Denk daarbij aan het voorkomen van hittestress en het zoveel mogelijk vergroten van de biodiversiteit.

Worden de lijngoten teruggeplaatst (aan de noordkant van de stoep Sint Liduinastraat)?

Als het noodzakelijk is, worden de lijngoten teruggeplaatst. 

Vragen over Groen:

Krijgt de wijk meer of minder groen?

Er komt veel meer groen in de wijk. Er is nu ongeveer 2000m2 na uitvoering is dit 5500m2.

Waar komen de nieuwe bomen te staan?

Wij streven ernaar de nieuwe bomen zo veel mogelijk in de buurt van de oude locatie te planten om de groene sfeer niet alleen te behouden maar juist te versterken.

Kunnen de boomspiegels met plantjes, die door bewoners zijn gepland en verzorgd, tijdens de werkzaamheden opzij worden gezet en na de werkzaamheden weer terugkomen?

Aannemer Van Kessel pakt dit op met de bewoners.

Kan de grote plataan op de hoek Antony Muysstraat gesnoeid worden?

Deze boom voldoet aan de eisen en wordt om die reden niet gesnoeid.

Hoeveel bomen worden er in totaal gekapt?

In de FFL-buurt worden 206 bomen behouden, 94 bomen gekapt en in totaal 127 bomen aangeplant.

Wanneer worden de bomen gekapt?

Door de wethouder Cemil Kahramanolgu is tijdens de raadsvergadering van 11 juli 2024 toegezegd dat de bomenkap werd uitgesteld om eerst met de bewoners in gesprek te gaan. Dit proces is afgerond en daarom worden de bomen per fase gekapt.

Waarom worden er 94 bomen gekapt?

De FFL-buurt kampt met wateroverlast. Als wij niet ingrijpen, wordt dit de komende jaren alleen maar erger door klimaatverandering en slijtage aan het riool. Het bestaande riool kan de grote hoeveelheid regenwater nu al niet verwerken. Met als gevolg dat het regenwater in de straten niet wegloopt en de kans op schade aan woningen en gebouwen toeneemt. Daarom worden op en aantal plaatsen in de wijk maatregelen genomen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van ondergrondse waterbergingen, het vergroten van rioolbuizen en de aanleg van een gescheiden riolering voor schoon en vuil water.

De keuze om bomen te kappen, wordt niet lichtvaardig genomen. De alternatieven voor het behoud van bomen zijn bekeken, maar is helaas niet mogelijk. Door de noodzakelijke werkzaamheden onder de grond, is het bijvoorbeeld onvermijdelijk dat de aannemer wortels van de bestaande bomen beschadigen. De bomen gaan dan dood. Daarnaast staan in deze buurt bomen die van slechte kwaliteit zijn. Ze kunnen niet goed en gezond groeien op de plekken waar ze nu staan.

Zijn er bomen die verplant kunnen worden?

Er is onderzoek gedaan naar de huidige conditie en de levensverwachting van de bomen. Op basis van het ontwerp, wordt onderzocht of de bomen met de ophoging behouden kunnen blijven en/of verplant kunnen worden.

Krijgen de nieuwe en blijvende bomen een grotere boomspiegel?

In de nieuwe inrichting krijgen de 68 (bestaande en nieuwe) bomen meer groeiruimte en komt er extra nieuwe beplanting nabij de bomen.

Wat gebeurt er in de Sint Liduinastraat?

Door alle aanpassingen van het rioolstelsel is er voor gekozen om in de Sint Liduinastraat alle bomen aan de zuidzijde te behouden én een goede groeiplaats te geven. Daarnaast worden de bomen aan de noordzijde verwijderd. Een aantal van deze bomen heeft geen goede conditie zoals stamrot, barstscheuren en/of afgestorven delen. Door deze noodzakelijke keuze worden er in totaal 45 bomen gekapt, waarvan 20 bomen kapvergunningsplichting zijn. In totaal herplanten we 26 nieuwe bomen.

Kan ik een geveltuintje krijgen?

Zodra het project in uitvoering gaat wordt per fase onderzocht welke woningen in aanmerking komen voor een geveltuintje. De aannemer gaat hiervoor per fase de inventarisatie doen bij de bewoners.

Krijgen de boombakken aan de Vlaardingerdijk een opstaande lage rand?

De opsluitbanden zijn 10 x 20 cm.