Inloophuis De Wissel aan het Broersveld 123b biedt al 35 jaar een waardevolle plek voor mensen met een klein netwerk om elkaar ’s middags te ontmoeten. Burgemeester en wethouders willen de mogelijkheden voor ontmoetingen uitbreiden met vier ochtenden per week voor dak- en thuisloze Schiedammers. Het gaat om een proefperiode van 2 jaar, de beoogde startdatum is 6 januari 2025. Stichting Ontmoeting en Stichting Inloophuizen Schiedam gaan dit plan uitvoeren. Op 10 december neemt de gemeenteraad een besluit over de financiering van de proef.

Een veilige plek voor kwetsbare Schiedammers

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. En dat alle Schiedammers een schone en veilige plek verdienen om te kunnen zijn. Ook de kwetsbare groep van dak- en thuisloze mensen. Een groep die niet alleen in Nederland, maar ook in Schiedam groeit. Dit zijn mensen van alle leeftijden en achtergronden, zoals gezinnen, jongeren en ouderen. Zij verblijven vaak bij familie, op vakantieparken of in een opvang, in een auto of op straat.

Een inloopvoorziening voor deze kwetsbare groep mensen is hard nodig. De inloopvoorziening biedt ondersteuning en vergroot hun kansen om weer actief deel te nemen aan de samenleving. De inloopvoorziening draagt ook bij aan de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving.

Professionele begeleiding

Als de gemeenteraad instemt met de benodigde financiering, wordt de inloopvoorziening van De Wissel uitgebreid met vier ochtenden per week. Dan kunnen maximaal 40 bezoekers per week er terecht voor een veilige plek, een kop koffie, een sanitaire stop en zich te wassen. Professionele begeleiders van Stichting Ontmoeting helpen de bezoekers waar nodig de weg te vinden naar hulpverlening. Stichting Ontmoeting heeft sinds 1988 ervaring met het ondersteunen en begeleiden van dak- en thuisloze mensen.

Klankbordgroep voor samenwerking

Tijdens de proefperiode wil Stichting Ontmoeting in goed contact met staan met omwonenden, ondernemers en vastgoedeigenaren in de directe omgeving. Zo kunnen de organisatie en de gemeente volgen hoe de proef verloopt en wat de ervaringen zijn. Hiervoor stelt Stichting Ontmoeting een klankbordgroep samen waar u zich voor kunt aanmelden.

Inloopavond Hotspot Hutspot

De gemeenteraad stemde op 10 december in met de benodigde financiering. Daarom organiseerde de gemeente samen met Stichting Ontmoeting, Inloophuizen Schiedam en politie een inloopavond.

  • Deze inloopavond was op woensdag 11 december 2024 tussen 17.00 en 19.30 uur bij Hotspot Hutspot op de Kloosterplaats 6 in Schiedam;
  • Bezoekers konden tijdens deze inloopavond vragen stellen, ideeën uitwisselen of reageren op deze plannen. Zij kregen meer informatie over de plannen en bij wie zij terecht kunnen voor vragen of ondersteuning.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen én antwoorden over Inloophuis De Wissel. 

Veelgestelde vragen en antwoorden over Inloophuis De Wissel:

Voor wie is de inloopvoorziening De Wissel op dit moment?

Op dit moment is inloopvoorziening De Wissel (Broersveld 123b) vier middagen van 14.00 tot 16.00 uur per week geopend voor mensen met een klein sociaal netwerk.

Voor wie wordt de inloopvoorziening uitgebreid?

Vanaf januari 2025 start Stichting Ontmoeting met een pilot van twee jaar om de inloopvoorziening uit te breiden met vier ochtenden per week, voor maximaal 40 dak- en thuisloze Schiedammers per week.

Wie zijn dak- en thuisloze mensen?

Dit zijn mensen van alle leeftijden en achtergronden zoals gezinnen, jongeren en ouderen. Zij verblijven vaak bij familie, op vakantieparken, in een opvang, in een auto of op straat.

Waarom een inloopvoorziening voor dak- en thuisloze mensen in Schiedam?

Het aantal mensen dat dak- en/of thuisloos is groeit in Nederland, ook in Schiedam. De gemeente Schiedam zet zich in op herstel, zelfredzaamheid en participatie van deze kwetsbare Schiedammers. Uit de stadsbrede bewonersavond op 12 juni blijkt bij bewoners en ondernemers behoefte te zijn aan laagdrempelige inloopvoorzieningen voor dak- en thuisloze mensen.

Door wie wordt de inloopvoorziening in De Wissel begeleid?

Dit zijn Stichting Ontmoeting en Inloophuizen Schiedam. Beide partijen hebben ruime ervaring met het organiseren van inloopvoorzieningen. Stichting Ontmoeting is sinds 1988 actief met de doelgroep dak- en thuisloze mensen (waaronder ook dak- en thuisloze EU-arbeidsmigranten) in de regio Rotterdam. Inloophuizen Schiedam is uitvoerder van inloophuizen De Wissel, De Weerklank en 's Huis te Poort in Schiedam.

Wat zijn de openingstijden?

Vanaf 6 januari 2025 is de inloop voor dak- en thuisloze mensen open op maandag en dinsdag van 9.00 tot 12.00 open. Vanaf 1 april 2025 worden de openingstijden uitgebreid naar maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.oo uur.

Hoeveel bezoekers komen er langs in de inloopvoorziening?

We verwachten dat dit maximaal 40 mensen per week zijn.

Hoe informeert de gemeente de ondernemers, vastgoedeigenaren en omwonenden?

De gemeente organiseert een inloopavond voor ondernemers, vastgoedeigenaren en omwonenden.

Wanneer is de (geplande) opening van de inloopvoorziening?

De opening staat gepland in januari 2025.

Wat kunnen dak- en thuisloze mensen bij De Wissel doen?

Zij ontmoeten mede-bezoekers, vrijwilligers en professionals die met elkaar een luisterend oor bieden en aan oplossingen bijdragen. Bezoekers kunnen hier terecht voor een kopje koffie, een sanitaire stop en zijn er mogelijkheden om zich te wassen. Professionals van Stichting Ontmoeting begeleiden de bezoekers waar nodig naar hulpverlening.

Zijn er in andere steden ook inloophuizen in centrumgebieden en wat zijn de ervaringen?

Ja, de inloopvoorziening De Groene Luiken in Vlaardingen centrum draait al enige tijd. Zij hebben goede ervaringen met deze inloopvoorziening. Ook de Pauluskerk in Rotterdam heeft positieve ervaringen. De dak- en thuisloze mensen hebben een plek om naar toe te gaan en zo komen zij beter in beeld. Dit kunnen we ook bereiken met de dak- en thuisloze mensen die rondhangen in het centrum van Schiedam (parkeergarages, tuin van de Grote Kerk, Broersveld, etc.).

Waarom is De Wissel een goede locatie voor een inloopvoorzieining voor dak- en thuisloze mensen?

Inloopvoorziening De Wissel is al 35 jaar een bekende plek in Schiedam. De huidige doelgroep van De Wissel is mensen met een klein sociaal netwerk. De inloopvoorziening kan eenvoudig worden uitgebreid voor de dak- en thuisloze mensen. De voorziening is dichtbij plekken waar dak- en thuisloze mensen zijn, waardoor de professionals deze mensen op een laagdrempelige manier kunnen uitnodigen. Wij verwachten dat de inloopvoorziening een bijdrage levert aan de leefbaarheid van de binnenstad.

Hoe zorgt de Ontmoeting voor rust en veiligheid in en rond de voorziening?

De Ontmoeting is verantwoordelijk voor het bewaken van de rust en veiligheid in en rondom het pand. Om eventuele overlast tot een minimum te beperken zijn afspraken gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld een ruimte gebouwd achter de ingang van de inloopvoorziening De Wissel. In deze ruimte beoordelen de zorgprofessionals eerst hoe het met iemand gaat. Aan het einde van elke ochtend lopen medewerkers van de Ontmoeting een ronde om te kijken of de omgeving schoon en netjes is achtergelaten. Daarnaast zijn er duidelijke afspraken met de organisatie en de politie.

Wat gaan de dak- en thuisloze mensen doen als de ochtend van de inloopvoorziening teneinde loopt?

Sommige dak- en thuisloze mensen hebben een dagbesteding en/of een baan, anderen zullen terugkeren naar de lokale opvanglocaties in Schiedam, en anderen leven met de dag en weten niet wat ze gaan doen. Daarom is het doel van de inloopvoorziening dat de bezoekers op laagdrempelige wijze een goede en rustige start van de dag wordt geboden met een kopje koffie en een luisterend oor. Waar nodig of gewenst begeleiden de professionals en vrijwilligers de bezoekers naar hulpverlening (zorg, schulden, dagbesteding, welzijn, etc.).

Komen er dak- en thuisloze mensen vanuit omliggende steden op De Wissel af?

We verwachten niet dat dak- of thuislozen uit omliggende steden naar Schiedam komen. Reiskosten zijn voor dak- en thuisloze mensen te hoog en de openingstijden van de inloopvoorziening te beperkt.

Gaan de dak- en thuisloze mensen zich verzamelen rondom De Wissel?

We maken goede afspraken met de organisatie en de politie om dit te voorkomen.

Hoe weten de dak- en thuisloze mensen dat er een inloopvoorziening wordt geopend?

Medewerkers van Stichting Ontmoeting gaan de straat op om bekendheid te geven aan de inloopvoorziening. In de eerste maanden doen zij dit meer, maar ze blijven dit tijdens de hele pilot doen.

Gaan de dak- en thuisloze mensen via de achterzijde van het pand naar buiten?

Nee. De bezoekers gaan naar binnen en buiten via de vooringang. Er wordt een beveiligde ingang gerealiseerd om de veiligheid van de medewerkers en bezoekers te waarborgen.

Kunnen ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners meedenken tijdens de pilot?

De Ontmoeting richt een klankbordgroep op met omwonenden, vastgoedeigenaren, ondernemers, Stichting Centrummanagement Schiedam (SCS) en de gemeente. Met deze groep evalueren zij hoe het gaat. Bijvoorbeeld over overlast, de locatie en de openingstijden en/of -dagen.

Wat kan ik als ondernemer of omwonende doen om deze dak- en thuisloze mensen te helpen?

Misschien wilt u meedoen of meedenken. Stichting Ontmoeting richt een klankbordgroep op. Neem contact op met Stichting Ontmoeting via @email om u aan te melden.