Studenten in een dwangarbeiderskamp in Duitsland in 1943. De maaltijd bestaat uit een emmer koolsoep. Geen auteursrechten, coll. NIOD, beeldnr. 83497

Verschillende websites

Wilt u meer te weten komen of zelf op onderzoek uitgaan? Kijk dan op de volgende websites:

Oorlogsbronnen

Veel informatie over de Tweede Wereldoorlog, dus ook over de razzia, kun je vinden op Oorlogsbronnen. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verschillende verhalen uit de oorlog. Ook vind je er veel bijzondere foto's.

Kijk voor meer informatie op de website van Oorlogsbronnen.

Nationaal Archief

Na de oorlog kreeg het Nederlandse Rode Kruis de taak om Nederlanders in Duitsland op te sporen. Om die reden werd administratie uit de oorlogsjaren opgevraagd bij bedrijven, maar ook bij Duitse gemeentes, werkkampen, gevangenissen en ziekenhuizen. Zo ontstond de Collectie Arbeidsinzet. Deze collectie is deels verloren gegaan, maar is nog altijd beschikbaar.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Arolsen Archives

Het Arolsen Archives heeft de meeste informatie over slachtoffers van het naziregime. Je kunt online zoeken in deze bronnen. Klik op de link om deze bronnen te kunnen raadplegen.

Stadsarchief Rotterdam

Wanneer de Duitse soldaten in Schiedam de mannen uit hun huizen halen, doen Duitse soldaten in Rotterdam precies hetzelfde. Op 10 november worden Schiedam, Rotterdam-Zuid en ook de buitenwijken van Rotterdam-Noord leeggehaald. Op 11 november is het centrum van Rotterdam aan de beurt. Schiedammers en Rotterdammers reizen samen en komen op dezelfde plekken terecht.

Kijk voor meer informatie over Rotterdammers op de website van het Stadsarchief Rotterdam.

Razziamonument Rotterdam

De razzia in Rotterdam en Schiedam is de grootste van Nederland. Ruim 50.000 mannen zijn meegenomen om voor de Duitsers te werken. Om deze mannen te gedenken is er op 10 november 2023 in Rotterdam aan de Parkkade een monument opgericht.

Klik op de link voor meer informatie over het Razzia Monument in Rotterdam.

Reis van de razzia

Erik de Jager heeft in 2012-2014 een groot aantal mannen geïnterviewd die de razzia hebben meegemaakt. Deze mannen waren toen tussen de 17 en 21 jaar. Ze vertellen over hun reis, verblijf en eventuele vluchtpoging of repatriëring. 

De interviews vind je terug op de website over de Reis van de Razzia.

Razziamonument Schiedam

De Stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen heeft op 10 november 2024 een Razzia-herdenkingsmonument geplaatst op de Koemarkt. Vanaf deze plek gingen alle opgepakte Schiedammers naar Duitsland of Oost-Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen.

Kamp Amersfoort

Voor de dwangarbeiders is Kamp Amersfoort een doorgangskamp op weg naar de uiteindelijke bestemming in Duitsland.

Kijk voor meer informatie op de website van Kamp Amersfoort.

Oproep van illegale organisatie Vrij Nederland tot verzet bij razzia’s. auteursrechten beschermd, coll. NIOD, beeldnr. 210544