Een groenblauw schoolplein is gezond en maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. De groenblauwe buitenruimte kan ook als lesruimte worden gebruikt. Kinderen worden op deze manier al jong bewust gemaakt van de natuur en het klimaat op een speelse, vanzelfsprekende manier.

Natuurlijke buitenspeelplek

Het ideale groenblauwe schoolplein bestaat niet. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Kiest de ene school voor simpel, tegels eruit en planten erin, bij een andere school gaan alle tegels eruit, wordt een speels terrein gecreëerd met allerlei groene elementen en natuurspeeltuinen. Al dan niet met de omgeving samengesteld.

Mooie Schiedams voorbeelden

Basisschool MDO De Poldervaart heeft 1200 m2 vergroend door er een Tiny Forest aan te planten. Hun Polderbos (ter grootte van een tennisbaan) gaan ze als buitenlokaal gebruiken. Daarnaast hebben de basisscholen De Vlinder en de Violier een groot, gemeenschappelijk groenblauw schoolplein aangelegd. Voorheen lagen hier nog 10.000 betontegels dus laat u inspireren! 

Wilt u als school aan de slag?

Ziet u ook graag het schoolplein veranderen in een groenblauwe educatieve buitenruimte? Een plek om op te laden, frisse lucht op te doen, te leren, ontdekken en spelen. Neem dan eens een kijkje in het Werkboek groenblauwe schoolpleinen Schiedam. Daarnaast vindt u op de website Groen blauwe schoolpleinen nog meer groene, duurzame educatieve informatie en diverse voorbeeldprojecten. De gemeente Schiedam ondersteunt initiatieven van scholen op het gebied van vergroening en het klimaatbestendig maken van schoolpleinen. Denk daarbij aan maatwerk, hulp en de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar. Hiervoor kunt u terecht bij onze groenadviseur en afkoppeladviseur.