Wim (71) en Rita (68) zijn graag buiten of in hun druivenkastje aan het werk. In hun tuin hebben zij onlangs meerdere regenbestendige maatregelen getroffen zoals het regenwater opvangen van het dak in een watertank.

De hoekwoning waar Wim en Rita sinds 1978 wonen, was toe aan een onderhoudsbeurt. Op het platte dak van de woning bleef altijd veel water staan. “Doordat het steeds vaker harder regent, de afvoer minimaal is, kon ons dak de grote hoeveelheid water niet aan. Het regenwater gaf op een paar plekken lekkage en veroorzaakte waterschade. Tijdens de voorbereidingen voor het vervangen van de dakbedekking en de wens van een extra hemelwaterafvoer vertelde onze zoon over de subsidiemogelijkheden”, vertelt Wim.

Vasthouden van regenwater

Door de subsidiemogelijkheden van Schiedam Waterklaar ging naast het dak ook een stukje van de tuin op de schop. Wim: “Ik ben me bewust van de toenemende regenval en de overlast die dat veroorzaakt in steden. Als iedereen zijn best doet om tijdelijk regenwater vast te houden, kunnen we kostbaar drinkwater besparen en het riool ontlasten.” Het liefst wilde Wim regenwater opvangen en het hergebruiken in zijn huis bijvoorbeeld voor het toilet, maar dat bleek in zijn specifieke situatie te ingewikkeld en te duur. In plaats daarvan heeft hij tijdens het isoleren van het dak direct extra hemelwaterafvoerleidingen gemaakt, de afvoer afgekoppeld en meerdere regentonnen geplaatst.

Watertank voor planten en huishoudelijke klussen

De twee regentonnen zijn niet de enige waterbuffer in deze tuin. Zo plaatsen ze ook een ondergrondse watertank van 1500 liter. Door het opgeslagen water op te pompen, kan dit water gebruikt worden om de tuin te besproeien. Doordat het minder kalk bevat, is regenwater zachter dan drinkwater en is het water op buitentemperatuur ook beter voor de planten. “Ook wassen we de auto en zemen we tegenwoordig de ramen streeploos met het opgevangen regenwater”, legt Rita uit. Daarnaast besparen ze op deze manier uiteindelijk op de waterrekening.

Elke druppel telt

“Het is goed dat mensen bewuster met water omgaan. Ik denk dat we allemaal een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de wereld, want dat heeft ons nageslacht hard nodig”, aldus Rita. Om wateroverlast door hevige regen te voorkomen, kunnen we bijvoorbeeld van de stad meer een spons maken waardoor we beter om kunnen gaan met te veel of te weinig water.

Zelf je tuin Waterklaar maken

“Je tuin Waterklaar maken is helemaal niet moeilijk. Er zijn zoveel mogelijkheden in en rondom het huis die helemaal niet zoveel geld hoeven te kosten zoals een tuin met borders of bestrating waarbij in iedere voeg het water gemakkelijker weg kan stromen. Ook technisch gezien is het niet moeilijk. Het is snel uitvoerbaar met een mooi resultaat”, blikt Wim tevreden terug op zijn eigen werk.

Duurzame maatregelen

Geïnspireerd door de andere maatregelen, heeft Wim na het bezoek van de afkoppelcoach nog meer toepassingen die hij wil gaan doorvoeren zoals het plaatsen van zonnepanelen als dit voldoende rendement oplevert.

Aan de slag

Wil jij ook aan de slag met een watertank? Of gewoonweg meer informatie over deze oplossing om regenwater te bergen? Laat je dan inspireren en informeren door onze afkoppelcoach van het Servicepunt Woningverbetering. De stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar loopt nog tot en met 2023. Kijk voor meer informatie op schiedam.nl/waterklaar en vraag subsidie aan.

Hoe zorg jij voor droge voeten?

Heb jij ook een slimme oplossing? Houd jij net als familie Van der Eijk droge voeten bij een hoosbui? Of heb je een ander mooi idee om regenwater op te vangen of te gebruiken? Mail dan naar contact@schiedam.nl.