Toen Willem in het voorjaar van 2022 een groot gat in zijn tuin liet graven, keken zijn buren hem gek aan. Tot hij vertelde waarom hij dat deed. En nu er veel herfstbuien vallen is hij er maar wat blij mee. “Ik heb geen last van overstromingen én ik kreeg er subsidie van de gemeente Schiedam voor.”

Willem, zijn vrouw Annemieke en hun tienerkinderen wonen sinds 2016 in de wijk Sveadal. “Voordat we hier woonden, was de wijk aan het verzakken en lagen de ophoogplannen er al”, vertelt Willem. “Dit jaar ging de gemeente echt van start en dat was een mooie aanleiding om onze tuin aan te pakken.”

Minder onderhoud en meer groen

“De straat kwam ruim zestig centimeter hoger te liggen. Dat konden we met een afstapje alleen niet oplossen. Gelukkig vonden we Groenst Hoveniers die mooie plannen voor ons maakte én meedacht over onze wensen. Ons idee was om de natuur terug te brengen naar onze tuin met ruimte voor de beestjes, maar wel zonder al te veel onderhoud. En we wilden klaar zijn voor de klimaatproblemen die we nu hebben: natte winters en hete zomers.”

Financiële hulp bij je vergroeningsplannen

“Ik ben graag goed voorbereid voordat ik een plan uitvoer. Dus voordat we de plannen definitief maakten, zocht ik op internet naar meer informatie over je tuin verbouwen. Zo kwam ik terecht op de website van gemeente Schiedam. Ik las daar veel interessante dingen over je tuin vergroenen én de subsidie die daarvoor beschikbaar is. Zo kwamen we op het idee van een wadi.”

Een wadi tegen wateroverlast

“De meesten die ik spreek, hebben nog nooit van een wadi gehoord. Je kunt het zien als een grote kuil met planten die zowel veel regen als droogte kunnen hebben. We koppelden onze regenpijp af van het riool en dat water stroomt er nu in. Eerst dacht ik dat dat niets zou worden en was ik vooral bang voor een grote modderpoel, maar hij werkt goed. In totaal kunnen we twaalf kuub water opvangen dat langzaam aan de grond in loopt. Via grote staptegels kunnen we toch de tuin door.”

Meteen effect

“De wadi loopt van de zijtuin naar de achtertuin en is sinds dit voorjaar klaar. Met de regen in september liep hij aardig vol. Ineens hadden we een soort vijver, maar toen het water wegzakte kwamen de plantjes helemaal verfrist en groen tevoorschijn. Dat is ontzettend mooi om te zien. We wilden een stukje natuur terug in de tuin en dat is gelukt.”

Je hoeft niet meteen je hele tuin te verbouwen

“Ik merk dat mensen vaak te moeilijk denken. Maar er is meer mogelijk zonder meteen een grote tuinverbouwing te doen. Iedereen doet wel eens iets aan de tuin. Als de gemeente de straat niet had opgehoogd, hadden we onze tuin ook aangepast. En als je al kijkt hoeveel overkappingen en schuurtjes er zijn, dan kun je daar net als wij een groen dak op aanleggen.”

Meer groene oplossingen

“Door alle aanpassingen is onze tuin klaar voor een natte herfst en winter. In de warmste maanden staat de wadi droog. Vanwege onze steeds hetere zomers hebben we nog één tuinwens: een regenton. Daarmee kunnen we ons nog beter voorbereiden op de klimaatuitdagingen van de toekomst.”

Subsidie aanvragen is simpel

“Ik vond subsidie aanvragen bij gemeente Schiedam makkelijk en het proces ging snel. Je logt in, vult de plannen in en krijgt snel een bericht terug. Als alles klaar is, stuur je foto’s op van wat je hebt gedaan en de subsidie komt jouw kant op. Ik kan het iedereen aanraden.”

Wil jij net als de familie Maat een fijnere tuin en daar subsidie voor krijgen? Vul dan de aanvraag in via Schiedam Waterklaar.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam