Het regent steeds vaker in Nederland waardoor wateroverlast kan ontstaan. Het regent soms zo hard dat straten blank kunnen staan en kelders onderlopen.

Voorkom wateroverlast in en rondom uw huis

Hieronder wat tips:

1. Controleer dakgoten en regenpijpen

Water dat op het dak valt, stroomt via de regenpijp naar het riool. Controleer jaarlijks of de regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat de dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil.

2. Plaats een bladvanger en ontlastpunt

Om verstopping te voorkomen, kunt u een bladvanger in de regenpijp plaatsen. Verder adviseren wij om een ontlastpunt in te regenpijp aan te brengen. Dit is een schoonmaakputje in de straat waardoor duidelijk wordt aan welke kant de verstopping zit. Door dit kijkputje kan er veel schade en overlast in een gebouw voorkomen worden.

3. Houd het regenwater tegen

  • Met een hogere dorpel en drempel voorkomt u dat het water uw huis binnenstroomt. Door de hoogte aan te passen, kan een dorpel het water tegenhouden en uw (houten) deur tegen het optrekken van vocht beschermen. 
  • Maak uw woning waterdicht. Als er regenwater door de buitenmuur uw woning binnenkomt, kunt u de ontluchtingsgaten verhogen. Of plaats er een muurtje voor of maak een gootje, zodat het water naar de rioolhuisaansluiting wordt afgevoerd.
  • Zandzakken houden het water (tijdelijk) tegen.
  • Maak gebruik van een waterstopper. Dit is een waterschot dat eenvoudig in de deuropening geplaatst kan worden. Het blijkt dat de  woningen met een waterschot in de deuropening in juni 2020 geen wateroverlast hebben ervaren. Heeft u ook waterschade gehad? Vraag dan een gratis waterschot aan. Houd hierbij rekening met de lever- en montagetijd.

4. Richt uw tuin waterbestendig in

Haal tegels eruit, koppel uw regenpijp van het riool af en maak uw tuin of dak groener. Het water afvoeren naar uw tuin of sloot in plaats van naar het riool kan al een groot verschil maken. Plaats bijvoorbeeld een regenton, gebruik grind in uw tuin of maak een lijngoot. Met de subsidie Schiedam Waterklaar kunt u maatregelen treffen om regenwater op te vangen en voor een groenere tuin te kiezen. Meer groen zorgt ook voor meer verkoeling in perioden van hitte en droogte.

Heeft uw tips voor de gemeente?

Als u nog andere mogelijkheden ziet dan horen wij dit graag van u. Neem daarom contact met ons op.