We willen op termijn dat alle woningen in Schiedam duurzaam worden verwarmd. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat ze zijn aangesloten op een warmtenet of met behulp van elektriciteit worden verwarmd. De eerste plannen hiervoor hebben we gemaakt in onze warmtevisie (PDF 1mb). Deze overstap is niet iets wat we vandaag of morgen hebben geregeld. In 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn. Daarbij is belangrijk dat deze overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar is.

Daarnaast willen we in Schiedam zoveel mogelijk duurzame energie opwekken. Dit doen we door inwoners en ondernemers te stimuleren om zonnepanelen te nemen en door te kijken of er in Schiedam plek is voor windmolens.

Wat u kunt doen

Als gemeente helpen we onze inwoners om over te stappen naar duurzame warmte en energie. Dit doen we door de infrastructuur te regelen en door u te helpen met adviezen. We kunnen dit echter niet zonder uw medewerking. De makkelijkste weg voor u om zo veel mogelijk energie te besparen, en daarbij ook geld te besparen, is:

  • Isoleer uw woning
  • Gebruik zoveel zonne- en/of windenergie of energie uit andere duurzame bronnen. U kunt als uw dak geschikt is ook zelf zonne-energie opwekken
  • Slim omgaan met energiebronnen die er zijn

Wilt u meer weten over energiezuinig wonen? U vindt meer informatie bij het Servicepunt Woningverbetering. De adviseurs van het Servicepunt kunnen u ook gratis en onafhankelijk advies geven.

Klimaatvlog: verduurzamen woningen

De Schiedamse Meike Spaninks, stagiair bij de gemeente Schiedam gaat in deze klimaatvlog op zoek naar Schiedammers met hart voor het klimaat. Zij spreekt met Jeroen Boxma en Martin Sommeijer. Jeroen is enthousiast over de renovatie van de woningen aan de Rotterdamse dijk. Zijn VvE werd geholpen door het Servicepunt Woningverbetering van de gemeente Schiedam. De woningen gaan nu goed geïsoleerd en energiezuinig de toekomst in. Martin Sommeijer maakte een andere keuze. Hij verhuisde naar een hypermoderne woning zonder gasaansluiting in Park Harga.