Toen Bien (59) en Wim (59) aan de Nicolaas Eliashof kwamen wonen, wilden ze graag weer een groen dak, net als bij hun vorige woning. Omdat hun huis vastzit aan dat van Harriët (50) en Gertjan (49), leek het ze handig om dit samen aan te pakken. Uiteindelijk voerden ze hun plan uit met vier enthousiaste stellen. Zij toverden hun hofje om tot een groene oase, midden in de stad.

Gertjan: “Wij wisten dat onze andere buren, Alex en Stephanie, al eerder voor een groen dak gekozen hadden. Zelf hadden we er ook al eens over nagedacht, dus toen Bien en Wim vroegen of we meededen, was het een makkelijk besluit. Omdat onze huizen al zonnepanelen hebben, kwamen we tot de conclusie dat de daken van onze schuren een groter aantal vierkante meters beslaan. In totaal 170 vierkante meter, om precies te zijn. Dus dachten we: laten we díe dan met sedum bedekken. Fijne bijkomstigheden zijn dat we dit zelf konden doen – scheelt flink in de kosten – én dat we er zelf uitzicht op hebben.”

Feestje met de buurt

Bien: “De schuur van ons vorige huis had dus ook al een groen dak. Daar hebben we heel bewust voor gekozen, omdat het water vasthoudt en goed is de biodiversiteit. Bovendien is het gewoon ontzettend mooi om te zien: de vogels die erop afkomen, en hoe het sedum bloeit en verkleurt in de herfst. Ook dit vorige dak hadden we zelf gelegd. Dat is goed te doen, en vooral ook heel gezellig, samen met de buurt. Toen de nieuwe buren hier ons idee omarmden, kwam alles samen. Eind oktober gingen we aan de slag. Het was erg slecht weer en het tilwerk was zwaar, maar met elkaar hebben we er weer een feestje van gemaakt!”

Koeler in de zomer, warmer in de winter

Stephanie (37): “Alex en ik hebben al een aantal jaar een groen dak op ons huis. Het zorgt ervoor dat het ‘s zomers iets koelers is en dat de warmte in de winter juist beter blijft hangen. Bij het vergroenen van het schuurdak speelde vooral de biodiversiteit een rol. En: het is heel leuk om iets groens te zien in plaats van die grijze daken – vooral met alle vogels die erop afkomen.”

Volop vogels

Harriët: “Het viel ons op dat, zodra het sedum erop lag, er de volgende dag al vogels op zaten. Daar word je gewoon heel blij van. Doordat ik veel thuis werk, heb ik er al ontzettend veel plezier van gehad. Wat voor mij ook meespeelde: onze schuren staan op een stuk weg dat helemaal bestraat is. Dat zorgt ervoor dat het best warm kan worden ‘s zomers. Het idee is dat al die vierkante meters groen de temperatuur straks omlaag brengen.”

Schiedam een beetje mooier

Guido: “Persoonlijk vinden mijn vrouw Marlous en ik het heel erg leuk dat ons hofje midden in de stad nu een groene oase is geworden. En dat we met onze groene daken Schiedam een beetje mooier maken, vinden we ook wel wat waard. We krijgen hele goede reacties van andere mensen die erop uitkijken. Ik ben nieuwsgierig hoe het de komende maanden gaat zijn, want het sedum heeft elk seizoen een andere kleur. En volgens mij trekt het, naast de vele vogeltjes die we blij maken, ook andere insecten aan. Het is echt een bijzonder stukje hier: een egeltje, een ijsvogel… De insectenstand is de laatste jaren omlaag gegaan, maar wij horen nu allemaal weer gezoem. Je voelt dat je in de natuur bent, terwijl je midden in de stad woont.”

Onderhoudsvriendelijk

Bien: “Wim heeft veel contacten in de tuinbouw, en is speciaal op zoek gegaan naar iemand die de planten voor de daken zo milieuvriendelijk mogelijk kon leveren. Denk aan biologisch geteelde planten en zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal. De planten zijn een sedummix, met daarbij een paar bloeiende planten en soorten met wat meer hoogte, om het wat meer reliëf te geven. Ons vorige groene dak lag er zo’n zeven jaar op. Daar hebben we bijna niets aan hoeven doen, want het onderhoudt zichzelf. Het enige is dat het één keer per jaar voeding nodig heeft, en dat je er tijdens een hete zomer af en toe wat water op moet sproeien. Ik hoop dat wij een voorbeeld kunnen zijn voor andere straten. Het lijkt er wel op, want Guido is de komende tijd druk met het leggen van groene daken bij kennissen.”

Subsidie vanuit de gemeente

Stephanie: “Alle beetjes helpen en iedereen kan op z’n eigen manier een steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld ook aan een geveltuin. Ik zou zeggen: zet in op kleinschaligheid, want als één iemand iets doet en veel mensen volgen, dan maakt dat wel degelijk een verschil. Zoiets hoeft ook niet veel te kosten. Voor groene daken geeft de gemeente zelfs subsidie. Bij ons kwam die uit op ongeveer veertig procent van de totale kosten. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!”

De voordelen van een groen dak:

  • het absorbeert regenwater
  • het zorgt voor schonere lucht
  • het verlaagt de omgevingstemperatuur
  • het beschermt de dakbedekking
  • het zorgt voor isolatie
  • het verhoogt de biodiversiteit
  • het is onderhoudsvriendelijk

Ook uw tuin vergroenen en daarvoor subsidie krijgen? U regelt het eenvoudig online. U kunt ook gratis advies aanvragen.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam