Robin en Saskia wonen met hun zoon en twee dochters in ‘de blauwe huizen’ in Sveaparken. Toen de wijk opgehoogd werd, besloten ze van de nood een deugd te maken en hun flinke voortuin eens goed aan te pakken. Samen met de buren gingen ze voor een hi-tech tuin, vol slimme snufjes waar de natuur blij van wordt. En daar kregen ze ook nog subsidie voor!

Robin: “Onze straat werd opgehoogd, omdat-ie verzakt was. Om ruimte te maken voor noodverkeer, moesten ze twee meter van onze voortuin gebruiken. Maar omdat het nog dezelfde tuin was als in 2009, toen we hier kwamen wonen, zagen we het als een mooi moment om deze eens aan te pakken. De buren van het hoekhuis hiernaast besloten mee te doen, en zo zijn we met elkaar dit project gestart.”

Onderhoudsarme tuin vol Nederlandse planten

“Saskia en Wilma (de buurvrouw) wilden er echt een groene tuin van laten maken. Zeker ook met het oog op het nieuws; allerlei tuinen worden dichtgegooid en dat is niet goed voor de natuur. Dieren en insecten hebben minder plek en water kan niet goed wegstromen. Een hovenier in Boskoop, Willemstein, heeft het hele tuinontwerp gemaakt en uitgevoerd. We wilden graag een onderhoudsarme tuin die het hele jaar groen blijft, met planten die op verschillende momenten opkomen en die van nature in Nederland voorkomen.”

Wadi en rainblocks

“De wadi – een natuurlijk afwatersysteem – ligt op de erfgrens en delen we dus met de buren. Hierin wordt regenwater opgevangen en zakt langzaam in de tuin weg. Het regenwater dat van het dak komt, ligt opgeslagen in ‘rainblocks‘. Die liggen tegen ons huis aan en zie je niet eens zitten. Van daaruit wordt een deel van de tuin bewaterd via een pompsysteem, en dat werkt dan weer op zonne-energie. Het is echt een zelfvoorzienend geheel geworden. Ik had geen idee dat dit allemaal kon en stond er zelf ook een beetje van te kijken.”

Speciale tegels

“De tuin had al twee parkeerplaatsen, en die moesten blijven van de gemeente. We hebben op die plek voor speciale tegels gekozen; ronde vlakken in verschillende groottes, waar groen doorheen kan groeien. Zo kan het water gewoon de grond in. Inmiddels groeit er al wat gras tussendoor. Alles is nog in ontwikkeling, want de tuin is – na ongeveer een maand werk – nu pas zo’n vier weken af.”

Subsidie als duwtje in de rug

“Nu moet de achtertuin eigenlijk nog gebeuren. Die is al behoorlijk groen, maar ook heel erg verzakt. We sparen nog even verder, want de voortuin was al een aardig kostenplaatje. Gelukkig zagen we dat de gemeente Schiedam subsidie geeft voor het vergroenen van je tuin, en ook het tuincentrum tipte ons. Het gaf ons net dat duwtje in de rug om de voortuin op deze manier aan te pakken. De aanvraag was eenvoudig. Ik heb laatst foto’s gestuurd van het eindresultaat, dus als het goed is ontvangen we binnenkort de subsidie.”

Ben je benieuwd hoe de gemeente jou financieel kan helpen bij het vergroenen van je leefomgeving? Kijk dan op de website van Schiedam Waterklaar.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam