Schiedammer Reimar von Meding draait zijn was én spoelt zijn wc door met regenwater. Dat is helemaal niet zo vies als je misschien denkt. “Je was is vuiler dan het regenwater”, verzekert hij. Hiervoor kreeg hij subsidie én bespaart hij ook nog eens op zijn waterrekening. Ka-ching!

Reimars verhaal begint met een eenvoudige wens: het hergebruiken van water en het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. “Schoon drinkwater wordt steeds schaarser en kostbaarder,” zegt de Schiedammer. “Daarom vond ik het een uitdaging om te kijken of je zelf je waterverbruik kunt verminderen en tegelijkertijd kunt bijdragen aan een duurzamere wereld.”

Daarom wilde hij niet alleen water opslaan. “Ik wil een dubbel effect bereiken.” Voor zijn slimme oplossing kreeg hij ook nog eens een fijne subsidie via onder andere Schiedam Waterklaar.

Slimme wateroplossingen

Al bij de bouw van hun huis in 2016 ging de familie Von Meding aan de slag. “Toen ons huis werd gebouwd, hadden aannemers nog geen ervaring met systemen om regenwater in huis te hergebruiken. Daarom legden we alvast de basis voor de regenwateraansluiting op het sanitair: een tweede leiding in huis en een terras waaronder later de opslagtanks geplaatst konden worden.”

Reimar

Slim watergebruik

Na enige twijfel besloot Reimar ook zijn wasmachine aan te sluiten op de regenwaterleidingen. “Voor de zekerheid legden we ook een drinkwaterkraan aan, mocht het regenwater ons vies tegenvallen.” Gelukkig was dat niet het geval.

Reimar benadrukt dat veel mensen onterecht denken dat regenwater de was vuil maakt. “Regenwater wordt pas vies als het een oppervlak raakt. De was is vuiler dan het water zelf. Bovendien zijn wasmiddelen erg sterk. Het regenwater is van nature wat gelig, maar zelfs witte was komt stralend schoon uit de machine. De lage kalkwaarde is ook nog eens beter voor je was.”

Geen last van watertekorten

Begin 2023 kwamen er zeven flatline watertanks onder hun terras om al het regenwater op te vangen. Een pomp verdeelt het opgevangen regenwater in huis en wordt ook gebruikt om de tuin te besproeien. “In de zomer konden we zonder schroom onze planten water geven, ondanks het tekort aan drinkwater.”

Dankzij dit project merkte de Schiedammer dat het hergebruiken van regenwater helemaal niet zo ingewikkeld is. “Je hebt vooral een plek nodig om het water op te slaan.” Reimar benadrukt dat het aanleggen van regenwaterleidingen gemakkelijk te doen is, zelfs als je niet van tevoren hebt nagedacht over waterhergebruik.

Het is makkelijker dan je denkt

“De meeste mensen hebben een toilet op de begane grond; dan is het trekken van een leiding vanuit de kruipruimte geen grote onderneming. Een goede loodgieter kan deze leidingen doortrekken naar een eventueel tweede toilet en de wasmachine.”

Het voordeel van een plat dak

“Bij ons gaat het opvangen makkelijk omdat we 160 vierkante meter plat dak hebben”, bekent Reimar. Bij standaard rijtjeshuizen heb je vaak twee regenpijpen die je naar de opslagtank moet leiden, terwijl de tank maar aan een kant is geïnstalleerd. In zulke gevallen koppel je meestal maar één regenleiding af.

Aan de voorkant gaat het water van het afdakje naar een regenton staat die 1.500 liter regenwater opvangt. Hiermee vullen ze hun gieters.

Reimar bij regenton

Slim investeren in de toekomst

Reimar benadrukt het belang van deze milieuvriendelijke maatregelen. “Ik verwacht dat we ons waterverbruik meer dan gehalveerd hebben,” zegt hij. De cijfers van zijn eindafrekening heeft hij nog niet binnen. “Waterverbruik verminderen is niet alleen goed voor duurzaamheid, maar ik vermoed dat het ons op de lange termijn ook financieel voordeel oplevert.”

De productie van drinkwater wordt steeds duurder door vervuiling en verminderde regenval. Wacht je te lang met waterbesparende maatregelen en wordt drinkwater veel duurder? Dan stijgen de kosten voor dergelijke systemen ook.

Subsidie van Schiedam Waterklaar

Reimar prijst de hulp van Schiedam Waterklaar in dit hele proces. “Deze waterbesparende maatregel is veel toegankelijker gemaakt dankzij de subsidie van Schiedam Waterklaar,” zegt hij. “Het aanvragen van de subsidie verliep soepel en we kregen deze vrijwel direct toegekend. Buren waren verbaasd toen ze hoorden dat je hiervoor financiële steun vanuit de gemeente kunt krijgen.”

Het inspirerende verhaal van Reimar en andere Schiedammer laat zien hoe Schiedam Waterklaar niet alleen het milieu helpt, maar ook financiële voordelen kan opleveren voor Schiedamse huishoudens. Met de subsidie van Schiedam Waterklaar en een beetje creativiteit kun je je eigen waterverbruik verminderen. Tegelijk draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Schiedam Waterklaar is een kans die je niet mag missen. Doe mee, maak je huis ‘waterklaar,’ en laat de regen in jouw voordeel werken!

Bron: Betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam