Mooi én fijn: dat zijn een paar voordelen van een groen dak. Schiedammer Popi Papangelopoulou weet er alles van en vertelt je waarom je dit ook wilt. “Het werd vijf graden minder warm op zolder tijdens de hittegolf van 2022.” Ze kreeg er ook nog eens subsidie van Schiedam Waterklaar van!

“We gingen van een plat en zwart dak naar een groen dak voor betere isolatie. Tegelijkertijd helpen we de insecten een handje,” zegt Popi met een glimlach. “Qua onderhoud is een groen dak simpel; je hoeft er bijna niets aan te doen. Alleen bij extreme droogte moet je de plantjes water geven. Daarvoor hebben wij een tuinsproeier op het dak staan.”

Een duwtje in de groene richting

Popi ontdekte dat ze in aanmerking kwam voor een subsidie van Schiedam Waterklaar, een initiatief van de gemeente dat streeft naar een duurzame en waterbestendige stad. Met deze financiële steun kreeg ze net dat extra duwtje in de rug om haar groene dakplannen te verwezenlijken. “Met een koopwoning ben je altijd bezig met onderhoud, dan is het fijn om te besparen,” legt ze uit.

Direct profijt

Het resultaat van haar inspanningen was onmiddellijk merkbaar. Tijdens de heetste maanden werd het op de zolderverdieping maar liefst vijf graden minder warm. Naast een beter binnenklimaat is de luchtkwaliteit een stuk beter geworden. Popi: “We merken dat de zolderverdieping in de winter ook minder koud is. Uiteindelijk is de temperatuur er stabieler, net als op de eerste verdieping.”

Ook mooi voor de buurt

De groene revolutie heeft niet alleen Popi en haar gezin beïnvloed, maar ook haar buren en de bredere gemeenschap. Hun groene dak wordt geprezen door buurtgenoten. “Het voelt heel speciaal om onder zo’n groen dak te wonen. Het inspireert buren om ook na te denken over duurzame maatregelen”, vertelt Popi. Hoewel sommige buren momenteel andere prioriteiten hebben, blijft de impact van het groene dak zichtbaar.

Ook de buurt kan meeprofiteren van zulke groene maatregelen. Denk maar eens na: waar is het warmer? Op asfalt of een grasveld? Precies! Dat noemen we hittestress. Door meer oppervlaktes te vergroenen, koelt uiteindelijk de omgeving af.

Toekomstplannen

“Deze maatregel smaakte naar meer,” zegt de Schiedammer enthousiast. “We willen dit ook op onze schuur doen om de omgeving nog meer te verbeteren. Daarnaast hebben we plannen om de tuin te ontstenen. Via de campagne NK Tegelwippen kunnen we de tegels gratis inleveren of laten ophalen. Dat is wel een groter project. Gelukkig kunnen we daarvoor ook subsidie aanvragen.”

Subsidie aanvragen is simpel

Popi roept anderen op om haar voorbeeld te volgen en te profiteren van de Schiedam Waterklaar-subsidie. “De subsidieaanvraag bij Schiedam Waterklaar vond ik makkelijk gaan. Samen met voor- en na foto’s upload je de factuur op de site en binnen de kortste keren heb je het bedrag op je rekening staan. Ik kan het anderen ook aanraden.”

Maak kans op een ton

Maar er is nog meer goed nieuws: naast de financiële bijdrage, maak je automatisch kans op extra beloningen. Popi had het geluk om een regenton te winnen, die Schiedam Waterklaar voor haar installeerde. Het opgevangen regenwater gebruikt het gezin nu om de binnenplanten te bewateren, wat nog een stap is naar duurzaam watergebruik.

Vraag ook subsidie aan bij Schiedam Waterklaar

Het verhaal van Popi en haar groene dak laat zien hoe je met kleine stapjes een groot verschil kunt maken. Dus waar wacht je nog op? Kijk op welke subsidies je recht hebt en neem de eerste stap om je dak en tuin te vergroenen. Samen kunnen we de hittestress verminderen, wateroverlast voorkomen én een positieve impact hebben op onze leefomgeving.

Bron: Betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam