Participatie betekent deelnemen, meedoen, meedenken

Participatie volgens de Omgevingswet gaat over de gelegenheid om mee te denken over projecten waar een omgevingsvergunning voor nodig is. Meestal is dat niet verplicht. Maar het is wel een goed gebruik om projecten met de buurt te bespreken.

Participatie kan verschillende vormen hebben. Bijvoorbeeld: de ene keer is het een vragenlijst die u kunt invullen, een andere keer wordt u uitgenodigd voor een bijeenkomst, waar u met een kopje koffie samen bespreekt wat de plannen zijn. De aanvrager van de omgevingsvergunning mag zelf bedenken hoe hij dit doet.

Participatie en de Omgevingswet

De gemeente stimuleert elke vorm van participatie. Vrijwel alle participatie-activiteiten zijn op vrijwillige basis. In Schiedam vinden we dat het voordeel oplevert om de omgeving te betrekken bij initiatieven (plannen in de leefomgeving).

Verplichte participatie binnen de omgevingswet

Er zijn echter een aantal situaties waarin het verplicht is om participatie-activiteiten te ontplooien. In deze situaties zal de gemeenteraad ook gebruik maken van haar adviesrecht.

  • het toevoegen van meer dan 50 woningen, tenzij het een ontwikkeling betreft die concreet is benoemd in de Omgevingsvisie of de daar onderdeel van zijnde Woonvisie, zoals deze luiden op het moment van aanvraag;
  • het toevoegen van gebouwen hoger dan 50 meter;
  • het wijzigen van het gebruik van bestaande gebouwen ten behoeve van horeca, detailhandel en kantoren met een brutovloeroppervlakte groter dan 3.000 m²;
  • het realiseren van één of meerdere windturbines, met een vermogen groter dan kW of een hoogte groter dan 15,0 meter;
  • het realiseren van weiden met zonnepanelen groter dan 1 hectare; 
  • het realiseren van biomassa- en energiecentrales; 
  • de aanleg en of verbreding van rijkswegen, spoorbanen of metrobanen.

Bent u initiatiefnemer van een project in Schiedam (waar u een omgevingsvergunning voor nodig heeft), of een projectontwikkelaar? In de participatiegids Schiedamse Samenleving vindt u in paragraaf 1.2 t/m 1.2.2, op pagina 5 t/m 8 uitleg en tips.