Martijn (32), Mascha (33) en Lena (bijna 1) Barendregt wonen nog maar net in hun ‘nieuwe’ huis aan de Kerklaan in Kethel. De afgelopen zes (!) jaar hebben ze de woning flink verbouwd. Toch is het stel nog niet klaar met klussen. ”Nu het binnen af is, gaan we de tuin aanpakken met subsidie van Schiedam Waterklaar.”

Toen Martijn het huis bezichtigde, was hij direct enthousiast. ”Ik was niet de enige, maar de meeste mensen haakten af omdat er veel moest gebeuren. Ik niet, ik zag direct mogelijkheden.”

Flink verbouwen

Na de aankoop, begon hij samen met zijn vader te klussen in de weekenden en avonden. Toen hij Mascha drie jaar geleden ontmoette, was de verbouwing halverwege. En ze besloten samen te werken aan hun toekomstige huis. Mascha: ”Gelukkig is mijn vader ook erg handig. Hij heeft ons ook veel geholpen.” Twee jaar lang stond er een steiger met een tent over het hele huis. ”Het is voor de buurt ook een hele ingreep geweest”, aldus Martijn.

Het huis in originele staat terugbrengen

Binnen is alles anders en werd er veel gemoderniseerd, maar alles passend bij de charme van het huis. Zo vervingen ze de gaskachels en isoleerden ze het hele huis. De buitenkant wilden Martijn en Mascha juist terugbrengen naar hoe het was. Op basis van oude foto’s, maakte Martijn de tuitvormige gevel. ”Die is waarschijnlijk rond 1900 verdwenen en heb ik er opnieuw op gemetseld met het originele stuc verband.”

Maar er zijn nog veel meer oude details. ”We hebben het balkenplafond weer teruggeplaatst. Hiervoor moesten we het hele plafond openbreken. Ook de kamer-en-suite is weer terug. Alle originele details die we terug konden brengen, zijn er. Verder hebben we vooral het interieur logischer ingedeeld. Daardoor is het echt een huis geworden dat bij ons past.”

Nu de tuin nog…

Nu het binnen helemaal klaar is, is de tuin aan de beurt. ”Die gaan we natuurlijk ook zelf doen!” De tuin van het monumentale pand wordt niet alleen mooi, maar ook functioneel. En dat is niet zomaar. ”Ons huis is een stuk ouder dan de omgeving. De omgeving is steeds opgehoogd, terwijl het huis is blijven staan. Onze woning ligt dus lager dan de openbare weg eromheen.”

Bij hoogwater is er een kans dat we natte voeten krijgen

Bij hoogwater is de kans groot dat Martijn en Mascha natte voeten krijgen. ”Dan komt het water gewoon bij ons naar binnen lopen.” Martijn bedacht een ingenieus plan om dit te voorkomen. ”Ik heb een soort greppelgracht om het huis gegraven en die gevuld met kleikorrels, om zoveel mogelijk water op te vangen.” Dit zie je niet, want de korrels zijn bedekt met een laag waterdoorlatende schelpen.

Ondergrondse wateropvang

Daarnaast wil Martijn graag een ondergrondse opvang van een paar kuub in de tuin maken. ”Dat water kan ik gebruiken om de tuin mee te besproeien.” Hij en Mascha willen nu alvast wat grondwerk doen, zodat ze in het voorjaar aan de slag kunnen met de beplanting. ”We willen boerenbeplanting die je vroeger ook had, zoals hortensia’s. Er moet ook een schelpenpad langs het huis komen. Zo blijft de gevel droger en schoner.”

Voor zijn tuin en het groene dak wat hij nog wil aanleggen op de uitbouw, heeft Martijn subsidie aangevraagd bij Schiedam Waterklaar. ”Dat ging allemaal heel makkelijk. Na het invullen van het online formulier werd er snel contact opgenomen. Het bedrag is nog niet vastgesteld, maar ze gaan ons in ieder geval helpen.”

Zo krijg jij subsidie én een gratis regenton

Ook je tuin vergroenen en daarvoor subsidie krijgen? Je regelt het eenvoudig online. Je kunt ook gratis advies aanvragen. Bonustip: onder alle aanvragen verloot de gemeente iedere maand een regenton. Aanvragen maar!

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam