Lizette en Kok wonen al 17 jaar in de bijzondere wijk Sveaparken en genieten nog steeds van hun woning in Zweedse stijl. Helaas hadden de sink holes in hun tuin invloed op hun woonplezier. Een hovenier kwam met een bijzondere oplossing: een vlonder dat ‘drijft’ op de veenlaag. En dat was niet de enige slimme oplossing waarvoor ze subsidie kregen van Gemeente Schiedam.

“De grond is hier al jaren aan het verzakken en er zijn plannen om de wijk op te hogen”, zegt Lizette. “Tuinonderhoud stond daardoor al een tijd op een laag pitje. Op een gegeven moment hadden we zelfs sink holes in onze tuin, plekken waar een gat in de grond kwam doordat de grond wegspoelde. Toen wisten we dat we echt aan de slag moesten in onze tuin.”

De grote tuinverbouwing

Duurzaamheid is altijd al belangrijk geweest voor de Schiedamse. Op het dak liggen 12 zonnepanelen en de dakgoot komt uit op een regenton. Voor de allerkleinste diertjes hangt er een bijenhotel. Het stel besloot eind 2022 een grote investering in de tuin te doen.

Lizette: “We wilden het goed doen, dus hebben we een hovenier gevraagd om mee te denken met het tuinplan. Hij raadde ons aan om de stenen eruit te halen en een vlonderterras aan te leggen dat drijft op een veenlaag, zodat het minder snel verzakt.”

Subsidie als fijn extraatje

In een krant las Lizette over Schiedam Waterklaar, die subsidies geeft voor het vergroenen en verduurzamen van je tuin. Lizette vroeg subsidie aan voor het ontharden van bijna 40 vierkante meter van de tuin. “Het hele proces viel me alles mee”, vertelt Lizette. “Het aanvragen van de subsidie verliep soepel en we kregen snel een akkoord voor de plannen.”

Na het inleveren van de foto’s en facturen kregen ze het subsidiebedrag teruggestort op hun rekening. “Het dekte natuurlijk maar een deel van de kosten, maar zo hebben we een schaduwdoek kunnen kopen. Daarmee kregen we een fijne bonus voor onze tuinverbouwing.”

Er kan meer dan je denkt

Lizette heeft nog een tip voor mensen die hun tuin duurzamer willen maken. “Denk na over oplossingen en vraag rond wat er mogelijk is. Dankzij de hovenier hebben we nu een grindpad aangelegd. Water kan hierdoor weglopen en wanneer de wijk is opgehoogd, kan het pad naadloos overlopen in de nieuwe hoogte.

"We zitten nu met een ander gevoel in de tuin"

Voor de Schiedammers kan de lente niet snel genoeg beginnen. “Dan gaan de planten mooi groeien en lopen de bomen uit. Het is nu al een ander gevoel in de tuin: we zitten met een beetje zon al te genieten. Mijn man is zelfs onkruid aan het wieden, iets dat hij nog nooit heeft gedaan.”

Samen een verschil maken

Op lange termijn denkt Lizette dat duurzame tuinen een positieve impact kunnen hebben op het milieu en de leefbaarheid van Schiedam. “Ik kan het zeker aanraden om te kijken wat er mogelijk is qua subsidies van Schiedam Waterklaar, of je nu je tuin wilt aanpakken of wateroverlast hebt,” zegt ze. “Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we samen een verschil maken.”

Krijg ook subsidie van Gemeente Schiedam

Heb jij plannen om je tuin te verbouwen en wil je weten of je hiervoor subsidie kan krijgen? Maak dan snel foto’s van je oude tuin, kijk op de website wat je kunt doen en vraag subsidie aan bij Schiedam Waterklaar.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam