Nieuwe wenselijkheidstoets voor aanvragen omgevingsvergunningen

De Gemeente Schiedam heeft de wenselijkheidstoets (voor omgevingsvergunningen) ontwikkeld. Dit betekent dat de gemeente bekijkt of uw omgevingsvergunning aanvraag kans maakt om vergund te worden. Er wordt dan heel algemeen gekeken. De details worden daarna bekeken. Dit is nog niet gelijk een vergunning, maar u hoort dan binnen twee weken, of er een kans is of de vergunning er komt. 

Daarmee krijgen Schiedammers sneller duidelijkheid over de kans dat vergunningaanvragen wel of niet verleend zouden kunnen worden. Een extra voordeel hiervan is dat een aanvrager van een omgevingsvergunning hiermee tijd en geld kan besparen. De wenselijkheidstoets is kosteloos.

Welke aanvragen komen in aanmerking voor een wenselijkheidstoets?

Bij een wenselijkheidstoets bekijkt de gemeente of iets algemeen haalbaar is. Er wordt daarbij niet op de details gelet, maar meer in het algemeen gekeken. Bijvoorbeeld of je ergens een huis zou mogen bouwen, of dat het alleen een groen (zoals een park zonder bebouwing) mag zijn.

Je kunt de wenselijkheidstoets aanvragen voor de volgende soorten plannen waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt:

Ik wil dat mijn plan naar de intaketafel gaat voor de wenselijkheidstoets. Hoe regel ik dat?

Heeft u al een omgevingsvergunningsaanvraag (of een concept-vergunningsaanvraag) ingediend via het omgevingsloket (het DSO)? Dan beoordeelt de gemeente eerst of uw aanvraag passend is binnen het Omgevingsplan. Past het daar niet binnen? Dan zal de gemeente Schiedam automatisch uw aanvraag op wenselijkheid beoordelen. Dus dan hoeft u niets te doen, het gebeurt dan al, als het nodig is.

Heeft u nog geen omgevingsvergunning aangevraagd of conceptaanvraag ingediend? Dan kunt u zelf een verzoek indienen om uw initiatief te laten beoordelen op wenselijkheid, door de intaketafel. Binnen 3 weken na uw aanvraag, krijgt u dan antwoord over wenselijkheid van uw initiatief.

Termijn intake tafel

Als u uw initiatief voorlegt aan de intaketafel dan heeft u binnen 3 weken antwoord of de uitgangspunten van uw plannen passen binnen de omgevingsvisie en het beleid van Schiedam.

Waar kan ik een wenselijkheidstoets van de intaketafel aanvragen?

Door contact op te nemen via het contactformulier, kunt u uw initiatief laten beoordelen op wenselijkheid.

Zorg voor een complete aanvraag met de volgende onderdelen:

  • De locatie (situatietekening). Waar wilt u precies gaan bouwen?
  • Een visualisatie van het initiatief. Zoals een tekening of een foto van het ontwerp
  • Input over grondpositie
  • Uw contactgegevens

Voorbeeld: Wat is een toets op wenselijkheid?

Een toets op wenselijkheid is een algemene toets. Hierbij wordt bekeken of het initiatief past binnen de visies en beleid die door de gemeente Schiedam zijn opgesteld.

Stel dat u een woning wilt gaan bouwen en heeft bedacht dat dit een woning van 10 meter hoog moet zijn. U vraagt de wenselijkheidstoets aan voor uw bouwplan. De intaketafel van de gemeente beoordeelt dit in het algemeen, niet in detail. U krijgt een positief antwoord van de intaketafel.

Betekent dit dat de gemeente het goed vindt dat u een woning bouwt van 10 meter hoog?

Nee, dit betekent alleen dat de gemeente uw basisidee (woningbouw op die locatie), als een mogelijkheid ziet. Als de gemeente van oordeel is dat op die locatie helemaal geen woningbouw mag plaatsvinden (bijvoorbeeld omdat een bedrijventerrein is), dan zult u een negatief advies krijgen. Hiermee voorkomt u dat u kosten maakt voor een procedure. Een positief intakeadvies is dus geen vergunning. Maar u weet dan wel of er kans is om tot een vergunning te komen.