Wilt u een geveltuin? Daar is de gemeente Schiedam heel blij mee. Hiermee helpt u namelijk om Schiedam groener en duurzamer in te richten. Iets waar we gezien de klimaatverandering alle hulp bij kunnen gebruiken.

Aanleg en onderhoud van een geveltuin

Wij bieden u als inwoner de mogelijkheid om een geveltuin aan te leggen. Langs de gevel aan de straatkant kan een rij tegels verwijderd worden. Op die open plek kan dan een tuintje aangelegd worden. Regenwater kan dan van de gevel afstromen en de grond in zakken. Zulke geveltuintjes zorgen ook voor een groener straatbeeld.

Een geveltuin heeft voordelen

Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke (klim-)planten wordt de biodiversiteit vergroot. Daarnaast is gevelbeplanting een fijne plek voor insecten en vlinders om te schuilen. Kleine dieren gebruiken de tuintjes om zich van geveltuintje naar geveltuintje te verplaatsen. Zo kunnen zij zich ‘beschermd’ bewegen door de straat. Deze groene stukjes vormen samen een soort netwerk voor dieren.

Voor geveltuintjes in Schiedam gelden de volgende algemene regels:

  • in totaal maximaal 45 cm diep (afstand van gevel tot tegels)
  • er moet minimaal 150 cm stoep over blijven
  • direct langs de gevel van de bewoner
  • verwijderde tegels gebruiken als rand of bewaren
  • goten en ontluchtingsroosters vrijhouden
  • bij monumentale panden gelden andere voorwaarden voor de hoogte van de beplanting van de geveltuin tot maximaal 60 cm. Check dus altijd eerst of het een monumentaal pand is.

Geveltuin aanleggen?

Voordat u een geveltuin aan gaat leggen, neem dan eerst contact op met onze groenadviseur. Wij maken dan een 'Wijkdeal' zodat u aan de slag kunt gaan met het aanleggen van uw geveltuin. Vergeet daarnaast niet de tegels te bewaren. De reden hiervoor is dat bewoners op een later moment er soms toch voor kiezen om de geveltuin weg te halen. Door de tegels te bewaren, blijft de bestrating en e rest van het straatbeeld hetzelfde.

Planten voor een geveltuin

In deze plantenlijst vindt u geschikte vaste planten om in uw geveltuin te gebruiken. Daarbij kunt u een selectie maken tussen een geveltuin met schaduw, half schaduw en zon.

Voorbeeldtuinen

Voor meer informatie kunt u terecht bij De Groene Raat.

Kosten geveltuinen

Bij herinrichtingsprojecten worden geveltuintjes door de gemeente aangeboden. Als er geen herinrichtingsproject is en bewoners zelf de hulpmiddelen niet hebben, dan legt de gemeente deze geveltuintjes (zonder planten) aan. 

Bewoners die zich hiervoor bij onze groenadviseur hebben aangemeld, sluiten vervolgens een ‘WijkDeal’ met de gemeente Schiedam. Hiermee worden officieel afspraken gemaakt over het beheer van de geveltuinen. Vervolgens wordt een geveltuin van één stoeptegel diep aangelegd. De geveltuin wordt dan plantklaar (dus zonder planten) opgeleverd. Daarna zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. 

NK Tegelwippen

Ieder jaar doet gemeente Schiedam mee aan NK Tegelwippen. Dus als u een geveltuin aanlegt tijdens de actieperiode (vaak rond maart tot en met oktober) vergeet dan niet de gewipte tegels niet op te geven op NK Tegelwippen