In de tuin van Schiedammers Jiskar Schmitz en Sarah Marijn Trap was geen groen te bekennen. Dat zorgde voor wateroverlast, hitte en een saai uitzicht. Ze haalden bijna alle tegels weg en plukken daar nu de vruchten van.

Het stel woont sinds vorig jaar in de Da Costastraat in Schiedam-West. “Hiervoor woonden we samen in een appartement in Rotterdam. We wilden altijd graag een tuin, ook voor ons kindje Otto. Met de verhuizing naar Schiedam kwam die droom uit”, vertelt Sarah.

Wateroverlast

West is één van de buurten in Schiedam waar snel wateroverlast optreedt bij hevige regenval. Dat merkten Jiskar en Sarah ook. “De achtertuin was volledig betegeld. Als het regende, bleef er een flinke laag water staan. Zelfs de schuur stond regelmatig blank.”

Twee keer subsidie

Voor maatregelen die helpen om wateroverlast te verminderen, kunnen Schiedammers subsidie krijgen van de gemeente. Voor inwoners van West is de subsidie zelfs extra hoog, omdat de overlast daar zo groot is. Het stel haalde met hulp van vrienden 21 vierkante meter tegels weg en kreeg daar 315 euro voor. “Het was niet het belangrijkst voor ons, maar het is een mooie stimulans”, zegt Jiskar.

Subsidie krijgen is makkelijk. Je dient online de aanvraag in en voert de werkzaamheden uit. Zodra het klaar is geef je dat door en krijg je het geld. Het wordt nog mooier, want ook Hoogheemraadschap Delfland geeft subsidie voor deze en andere maatregelen. Je kunt dus twee keer subsidie krijgen!

Spons

Een klein deel van de tegels hebben ze laten zitten, als pad naar de schuur en terras. De rest bestaat uit planten, bloemen, struiken en een stukje gras. Jiskar: “Ik was bang dat het drassig zou worden als het regent, maar dat is niet het geval. Het water zakt goed weg in de bodem. Ook zorgt het voor minder hitte in de zomer. En de schuur blijft droog, dat is fijn!”

Vruchten plukken

Sarah is op het platteland opgegroeid en kweekt graag kruiden en groenten. “Naast allerlei kruiden hebben we tomatenplantjes en courgette. We hebben ook een pruimenboom geplant. Die bestuift zichzelf waardoor de kans groot is dat hij vruchten geeft. Ook zorgt hij voor schaduw. We zijn nu heel blij met de tuin.”

Doe ook mee!

Wil je ook helpen wateroverlast te verminderen en daar geld voor krijgen? Dit kan door tegels weg te halen, maar er zijn nog meer manieren. Jiskar en Sarah overwegen bijvoorbeeld een regenton en een groendak. Kijk op www.schiedam.nl/waterklaar om te zien waarvoor je subsidie kunt krijgen.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam