Je huis een duurzame opknapbeurt geven klinkt misschien ingewikkeld en prijzig, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de gemeente Schiedam een duurzaam subsidiepotje heeft waar je aanspraak op kunt maken? Elza en Anton maakten hier gebruik van, waardoor hun tuin een stuk mooier, groener én milieuvriendelijk is geworden. ”Eigenlijk ging alles heel makkelijk.”, aldus Elza.

In het honderd jaar oude pand van het koppel waren veel problemen met de waterafvoer. ”Als het regende stond onze tuin onder water, soms tot wel tien centimeter hoog. Eigenlijk konden we nooit met droge voeten naar de schuur lopen.” Dankzij de renovatie staat de tuin er nu een stuk beter voor. ”Dit is nog maar het begin. We hebben de smaak te pakken.”

Slimme oplossing

Dat de regen zich ophoopte was niet fijn voor het gezin in Schiedam. Toch ging Elza juist op zoek naar een manier om het water nuttig te gebruiken. ”Het voelt raar om in de zomer de tuinslang te pakken, als je de rest van het jaar zoveel water over hebt. Daarom hebben we regenwaterbuffers van steenwol onder de tegels gelegd, die het water dat in speciaal aangelegde lijngoten stroomt opvangen en vasthouden.”

Het vervangen van de tegels was nodig, want de tegels die in de tuin lagen waren al zo’n veertig jaar oud. ”Daar kwam geen druppel doorheen, waardoor alles op het oppervlak bleef liggen. Bovendien hebben we de tegels nu schuin laten aflopen, waardoor de rest van het overtollig water richting de lijngoten stroomt.”

Groene vingers en een groen dak

Dankzij subsidie van de gemeente Schiedam was het zelfs mogelijk een stapje verder te gaan. ”De renovatie van de tuin was onvermijdelijk, ook zonder bijdrage van de gemeente, maar vanwege de subsidie hielden we geld over om meer groene wijzigingen door te voeren. Samen met de buurman gaan we ons gezamenlijke schuur van een groen dak, vol planten voorzien. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook veel mooier.”

Ondanks het groeiende enthousiasme, zijn Elza en haar man Anton niet per se geboren met groene vingers. ”Toch zijn we niet bang een mooie uitdaging aan te gaan. Wij hebben de plannen zelf gemaakt en bij de uitvoering hulp ingeschakeld van een professionele tuinman. Ook kun je de gemeente altijd inschakelen voor een adviseur. Bij ons heeft de adviseur vooral geholpen met het regelen van de subsidieaanvraag.”

Zelf subsidie aanvragen

Ben je enthousiast geraakt door het verhaal van Elza en Anton? Dan is er goed nieuws. Ook voor jou is het mogelijk subsidie aan te vragen. Op deze website vind je alle informatie die nodig is om de aanvraag te doen.

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam